Stânga românofobă și anti-europeană a demis Guvernul. PDM, PSRM și PCRM au votat ÎMPREUNĂ împotriva Guvernului Streleț
După ce Streleț va prezenta demisia Cabinetului său, șeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul, potrivit unimedia.
Însă, dacă Guvernul propus este respins de Legislativ, președintele trebuie să desemneze, din nou, un premier. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul.
În această situație, ultimul pas este organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Liberalii și deputații din grupul fostului premier Iurie Leancă s-au abținut de la vot, în timp ce liberal-democrații au votat împotrivă.
Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. Respingerea Guvernului de către Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de către preşedintele ţării.
(UPDATE 14.42) Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Streleț a fost votată de deputații din Parlament cu 65 de voturi. Împotriva oțiunii au votat 18 deputați.
(UPDATE 13.23) Lupu, îl acuză pe Valeriu Streleț că ar face „avocatură” pentru Vlad Filat și că ar sta în spatele protestelor organizate de Platforma civică „Demnitate și Adevăr”.
(UPDATE 13.00) Tudor Deliu: Cei care vor vota astăzi pentru demiterea Guvernului nu pot fi numiți altfel decât trădători ai parcursului european al Republicii Moldova.
(UPDATE 12.55) Iurie Țap: Această moțiune este una politică. PCRM joacă pe câmpul PSRM care fac jocul altui stat. Este declarativă, nu conține o argumentare relevant. Vreau să întreb colegii din PD. Voi nu aveți încredere în colegii voștri pe care i-ați înscăunat? Realizarea Acordului de Asociere va fi pus în pericol.
(UPDATE 12.46) Dodon: Nu vom vota nici un alt Guvern pe care îl veți propune. Unica soluție sunt alegerile anticipate
(UPDATE 12.30) La acest moment au loc luările de cuvânt de la tribuna centrală. Pentru luări de cuvânt s-au înscris 9 deputați.
(UPDATE 11.56) Bolea, deputat: În august, Guvernul a anunțat demiterea conducerii ANSA. Precum aceasta era implicată într-o schemă de corupție. Culmea ipocriziei este că el a fost reangajat la ANSA deja în calitate de șef de direcție. Acest specialist este necesar vouă pentru a continua schemele voastre?
Streleț: Domnul Ciobanu a venit în altă funcție deoarece a dat în judecată Guvernul. Eu sunt pentru modificarea legislației astfel ca un funcționar care a fost suspendat din funcție pentru corupție să nu mai poată ocupa o altă funcție.
(UPDATE 11.43) Chirinchiuc, ministrul Transporturilor: Am început să achităm salariile angajaților CFM. Sperăm că în luna februarie salariile vor fi date la timp. CFM este de stat și așa rămâne, activează în ciuda problemelor. Ce avem acum sunt consecințele unei guvernări comuniste din 2001.
(UPDATE 11.16) Streleț: Nu am pământ la Odessa. Tot ce am este în declarația de avere. Cu premierul României nu am cumpărat nici o bucată de pământ.
(UPDATE 11.15) Voronin: Firma dvs nu plătește impozite când importă pesticide. Vă înțelegeți cu Balițchi.
– Ați cumpărat teren împreună cu Ponta terenuri în Odessa.
(UPDATE 11.11) Streleț: Demisia Guvernului va anula procesele lansate. Evident că nu va fi bine. Avem doar 90 de zile de guvernare. Activitățile urmează să dea roade.
(UPDATE 11.10) Smirnov, deputat PSRM: Dacă activați în interesul poporului, de ce nu vă dați demisia dacă poporul cere asta.
Streleț: Aceasta este părerea dumneavoastră proprie. Alte întrebări.
– Nu am semnat niciun act în perioada mandatului meu. Nu știu cât de corect este să se vorbească de la această tribună despre două companii concrete. Juridic nu este crect, consecințele vor apărea.
– Lichidarea celor trei bănci a fost o precondiție pentru venirea FMI în Moldova. A doua etapă a investigației Kroll a fost demarată.
– Datoria de stat a înregistrat o sumă considerabilă de 33,5 miliarde lei, în creștere 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.
– În luna septembrie, rata inflației a constituit 9,5%. Rata inflației anuală constituie 12,6 %. Moneda națională s-a depreciate cu 28% față de dolar și cu 16% față de euro. Factorii care au influențat această depreciere sunt remitențele și fluctuațiile de pe piața valutară.
– Pe parcursul 2015 economia Moldovei a fost influențată negative de un șir de factori. Totuși, salariile au crescut puțin, valoarea pensilor s-a micșorat. PIB-ul s-a majorat cu 3,6 % față de primele trei luni ale anului trecut.
UPDATE 10.20) Premierul Valeriu Streleț prezintă un raport de activitate a Guvernului în cele 90 de zile de la investire.
(Știre inițială) Streleț este acuzat că este implicat în scheme de corupție și că s-a detașat de la activitatea de premier încercând să-l apere pe fostul lider PLDM, Vladimir Filat, care a fost arestat săptămâna trecută, fiind acuzat de acte de corupție și trafic de influență.
„Înaintăm moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ pentru suspiciuni de corupţie care planează asupra prim-ministrului Valeriu Streleţ şi a membrilor Guvernului. În virtutea funcţiei deţinute, Streleţ s-a detaşat de la funcţia sa, expunându-se în favoarea lui Vladimir Filat”, se spune în moţiunea de cenzură.
După citirea moţiunii, joi, 22 octombrie, socialiştii însă au părăsit şedinţa, nemulțumiți de faptul că solicitările de demisii înaintate de PSRM în privinţa mai multor şefi de instituţii nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.
sursa: timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!