Actualitate

Statele UE au convenit asupra unui mecanism de suspendare rapidă a excepțiilor de la obligativitatea vizelor pentru țări terțe

Suspendarea va interveni în special dacă una dintre condițiile pentru acordarea excepțiilor nu mai este respectată de-a lungul timpului, mai rapid decât în cazul regulilor actuale, potrivit poziției comune adoptate de miniștrii de interne din UE.

Această ‘clauză de salvgardare’, propusă de Paris și Berlin, apoi reluată de Comisia Europeană, urmează acum a face obiectul unei negocieri cu Parlamentul European.

"Liberalizarea vizelor are numeroase avantaje pentru Uniunea Europeană și țările terțe, însă avem nevoie de o frână de urgență pentru toate țările care beneficiază de aceste excepții, pentru a fi siguri că nu există abuzuri", a pledat ministrul olandez pentru migrație, Klaas Dijkhoff, a cărui țară asigură președinția Consiliului UE.

Noul mecanism ar putea fi declanșat pe baza a noi motive, cum ar fi un aflux de cetățeni dintr-o țară terță care rămân în UE după expirarea perioadei autorizate pentru sejurul lor de scurtă durată fără viză.

Excepția ar fi de asemenea suspendată dacă o țară beneficiară nu își respectă angajamentele în termeni de ‘readmisie’ a cetățenilor săi sau dacă imigranți ilegali au trecut pe teritoriul său înainte de a intra în UE.

Prin această inițiativă se urmărește să fie oferite asigurări țărilor membre îngrijorate de excepțiile de la obligativitatea vizelor pe care le-ar putea obține rapid nu doar Turcia, dar și Ucraina, Georgia și Kosovo.

"Asta ar însemna că aproape 130 de milioane de persoane nu ar mai avea nevoie de vize în spațiul Schengen, ceea ce ar putea stârni îngrijorări" în contextul crizei migratorii, a subliniat un responsabil european.

Mecanismul de suspendare rapidă era de asemenea o condiție pentru ca anumite state membre să accepte să acorde noi excepții de la obligativitatea vizelor, în special cetățenilor turci, pentru sejururi de maximum 90 de zile în spațiul Schengen.

El "vizează toate țările și nu este îndreptat împotriva niciuneia anume", a ținut să precizeze ministrul german de interne, Thomas de Maiziere.

"Este o clauză care permite să se revină la situația anterioară dacă o țară nu își respectă obligațiile și angajamentele", a spus ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, care a reamintit de asemenea că Franța va rămâne ‘vigilentă’ în privința chestiunii criteriilor de îndeplinit de către Turcia pentru a fi scutită de la regimul de vize.

Comisia Europeană a deschis la 4 mai calea pentru liberalizarea regimului de vize pentru turci, însă sub rezerva unor noi măsuri ale guvernului turc, în timp ce a Ankara a făcut din această exceptare o condiție pentru a continua să aplice controversatul acordul privind migrația semnat cu UE.

Executivul comunitar consideră în special că Turcia trebui să modifice definiția privind terorismul, considerată prea extinsă.

Însă președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins ferm orice modificare a acestei legislații, sugerând că s-ar putea ajunge la un blocaj, ceea ce ar amenința acordul convenit la 18 martie cu UE pentru a limita afluxul de imigranți spre Europa. 

agerpres.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *