Actualitate

Știm cine ne sunt dușmanii?

Daca o să urmăriți luările de poziție, articolele sau fie și numai postările de pe Facebook, o să vedeți că numai rușii cei răi sunt făcuți responsabili pentru pierderea de către România a Basarabiei și Bucovinei, nici un cuvânt despre Germania. Ca și cum doar rușii ar fi vinovați că au vrut teritoriu românsc, nu și nemții care au fost de acord cu această pretenție. Este, daca vreți, același procedeu prin care de furtul Basarabiei de la 1812 sunt făcuți responsabili doar rușii, nu și turcii care au fost de acord cu aceasta. Iar unii mai zic că ar trebui să ne uităm și către Londra, care ar fi stat în spatele acestei manevre.

Dar asta nu e tot. Pactul Molovov – Ribbentrop nu ar fi fost posibil fără Acordul de la Munchen, prin care Anglia și Franța se declarau pentru dezmembrarea Cehoslovaciei, ca să-i facă pe plac lui Hitler. Stalin a văzut că democrațiile Europene nu fac nimic pentru a se împotrivi expansionismului german, ba, mai mult, îi fac și jocul. Din punct de vedere strategic, Pactul a fost o încercare disperata a Rusiei de a câștiga timp. Basarabia, Bucovina, Polonia, Țările Baltice au însemnat doar spațiu interpus între Moscova și Berlin.

Ar mai fi insistat Stalin sa ceară Basarabia dacă Anglia și Franța ar fi fost ferme față de solicitările germane și nu ar fi făcut presiuni asupra președintelui cehoslovac să cedeze teritoriul fără luptă? Cehoslovacia avea fortificații la granița germană iar România permisese, după lungi tratative, tranzitul a 100.000 de soldați sovietici. Ce s-ar fi întâmplat dacă Hitler era oprit în Cehoslovacia? Nu știm. Știm doar că nu întotdeauna aliații ne sunt prieteni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *