Justiție

Stoianoglo își arată ”capriciile”. Nu vrea să fie membru al Consiliului Suprem de Securitate

Decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens a survenit ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia Președintele CSS a invocat Procurorului General lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv și reprezentanții actualei opoziții parlamentare, și a solicitat în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte.

Procuratura consideră o astfel de abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingerea separației și echilibrului puterilor în stat, și prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor. Analizând subiectul, Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea Procurorului General calitatea de membru din oficiu.

Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat (inițiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea Procurorului General drept membru din oficiu în conținutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii.

Atât sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituției în partea procesului de legiferare, cât și în fond, Legea contravine Legii Supreme, democrațiile moderne necunoscând astfel de practici. Luând act de situația de fapt şi jurisprudența consacrată a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, considerăm imperios necesară suspendarea acţiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit Procurorul General drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Înaltei Curți.

safenews.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *