Politică

Streleţ a prezentat la Preşedinţie demisia Guvernului

„Am depus demersul către Preşedinţie pentru a anunţa demisia Guvernului deoarece aceasta este norma legală, în termen de 3 zile după votul moţiunii se depune un astfel de demers. Am discutat cu preşedintele despre perspective şi ce urmează să se facă. Urmează ca dumnealui să decidă cine să fie premierul interimar. Urmează să discute cu vicepremierii”, a spus Valeriu Streleţ, .menţionând că el nu poate deţine interimatul în virtutea deciziei Curţii Constituţionale din 2013 care pronunţase că un premier demis pentru bănuieli de corupţie nu poate fi înaintat pentru această funcţie din nou.

După ce a anunţat că liberal-democraţii nu vor participa la negocierile anunţate pentru astăzi, 30 octombrie, Valeriu Streleţ a spus că, probabil, democraţii au pregătite mai multe planuri de crearea a noii majorităţi parlamentare, fie cu participarea PLDM, fie fără. „Vina deplină pentru evoluţia lucrurilor din ţară va aparţine PDM”, a subliniat Valeriu Streleţ.

Cât ţine despre o posibilă coaliţie a PLDM cu partidele de stânga, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor, Valeriu Streleţ a menţionat că o astfel de idee este total absurdă.

Reamintim că, Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi moţiunea de cenzură împotriva guvernului Valeriu Streleţ, care a fost astfel demis. Moţiunea de cenzură, depusă de socialişti şi comunişti şi care avea nevoie de votul a cel puţin 51 de parlamentari, a fost adoptată cu 65 de voturi.

Moţiunea a fost votată şi de deputaţi ai Partidului Democrat, care i-au reproşat lui Streleţ că a devenit "avocatul liderului PLDM, Vlad Filat" şi l-au acuzat că a încercat să obstrucţioneze anchetă în privinţa fraudei de la BEM.

Din cei 101 deputaţi, 21 de comunişti, 25 de socialişti şi 19 membri ai Partidului democrat au votat în favoarea moţiunii de cenzură.
Liderul PD, Marian Lupu, a susţinut că partidul sau doreşte să participe şi să formeze în maxim o săptămâna o nouă majoritate europeană. Acesta a declarat că PD rămâne pro-european şi nu va deturna Moldova de pe această direcţie, potrivit agora.md.

Valeriu Streleţ a declarat că ştiut că va fi demis încă din 17 octombrie, când a refuzat să-i răspundă la telefon oligarhului Vladimir Plahotniuc.

"Am înţeles ce scenariu se pregăteşte încă de la 17 octombrie, atunci când mi-a telefonat de două ori Plahotniuc, dar am refuzat să răspund. Nu am ce să discut cu el şi i-am transmis acest lucru şi domnului Candu (preşedintele Parlamentului)", a declarat Streleţ.

"Ce, nu era clar că Streleţ va fi în fruntea Guvernului pe puţin timp? Domnule Streleţ, v-aţi antrenat într-o lupta pe care nu o puteţi duce. Noi nu vom susţine următorul guvern pe care veţi încerca să îl investiţi. Cea mai bună soluţie pentru R. Moldova o reprezintă alegerile anticipat", a spus liderul socialiştilor, Igor Dodon, reputat pentru apropierea să de Rusia.

"Este al patrulea guvern PLDM care este demis pentru corupţie. În luna iulie trebuia să insistaţi pe candidatura Maiei Sandu sau să mergem la anticipate. V-aţi ocupat cu masochism politic al PLDM. Atunci când e baja va aduceţi aminte de Dumnezeu. Dar unde era Dumnezeu când înregistraţi islamul, când loveaţi în biserica. În Biblie scrie ‘nu fură’, dar voi voi furaţi miliarde. Şi apoi şantajaţi partenerii externi", a mai spus Dodon.

sursa: ipn.md/timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *