Social

Studenţii basarabeni au grijă de boboceii care pleacă la studii în România

Eram singur într-o gară întunecată, cu o groază de bagaje pe care nu puteam să le car de unul singur şi habar nu aveam unde trebuie să merg şi ce să fac”, îşi aminteşte Iacob Cerlat, preşedintele Asociaţiei basarabene din Ploieşti care, zilele trecute, a participat la Târgul Universităţilor din România, organizat de studenţii basarabeni cu scopul de a informa şi de a-i ajuta pe viitorii studenţi care vor merge la studii în România.
 
Sâmbătă şi duminică, la Chişinău a avut loc Târgul Universităţilor din România organizat de Grupul de Iniţiativă Basarabeană din Cluj-Napoca (GIB-Cluj), în colaborare cu alte 11 organizaţii de basarabeni din România, majoritatea fiind membri ai Federaţiei Asociaţiilor de basarabeni (FAB România). Târgul face parte dintr-un proiect mai mare – Campania AdmiteRO, campanie care are drept scop informarea, consilierea viitorilor liceeni şi studenţi care doresc să-şi facă studiile în România. Studenţii basarabenii, liderii asociaţiilor din România, au prezentat tinerilor interesaţi oferte educaţionale din marile centre, informaţii legate de procedura de admitere, acte necesare, metodologie.
„Ne-am dorit să informăm tinerii absolvenţi din R. Moldova care sunt ofertele universităţilor pentru anul acesta. Ideea a apărut anul trecut, şi anul acesta am dezvoltat-o. Cu un an în urmă, ne-am confruntat cu faptul că tinerii veneau la consulat şi nu ştiau unde să aplice sau câte locuri sunt. De aceea ne-am gândit să organizăm un eveniment preventiv pentru a ne uşura şi nouă munca atunci când vor veni studenţii”, a menţionat Alina Calaraşanu din grupul de iniţiativă basarabeană din Cluj-Napoca. Organizatorii târgului sunt studenţi basarabeni, care la fel s-au confruntat cu diferite probleme atunci când au plecat la studii în România, iar prin asemenea evenimente încearcă să-i ajute pe studenţii nou-veniţi.

Studenţii basarabeni spun că nu doar îi informează, ci şi îi pot ajuta pe bobocei să se adapteze în România. „Noi îi contactăm încă din vară, când vedem lista celor admişi şi încercăm să-i căutăm pe reţelele de socializare, sau ne caută ei pe site-ul nostru. Astfel, noi îi ţinem la curent cu tot ce e nevoie să facă când ajung în Constanţa, noi îi întâlnim acolo, îi ducem la cămin, le facem cazarea, îi ajutăm cu depunerea dosarului la facultate şi alte chestii pe care trebuie să le facă”, spune Dumitru Croitor, preşedintele organizaţiei studenţilor basarabeni din Constanţa. Potrivit lui, deşi anii trecuţi au fost anumite probleme, iar cei care veneau mai târziu puteau rămâne fără un loc în cămin, în urma activităţilor asociaţiilor studenţilor basarabeni, anul trecut asemenea cazuri au fost evitate.

„Despre acest eveniment am aflat întâmplător, căutând pe internet informaţii despre universităţile din România. Sunt interesată de oferta de studii din România pentru că anul acesta am susţinut BAC-ul şi nu aş vrea să rămân la studii în Moldova. Caut o universitate din Italia, pentru că e visul meu să îmi fac studiile în Italia, iar în cazul în care nu voi reuşi, mai aplic la alte trei universităţi din România”, spune Ana, o tânără din Chişinău care a venit încă de la prima oră la Târgul Universităţilor.

Şi Valentina Banaru a venit de dimineaţă să afle despre ofertele universităţilor din statul vecin. „Noi am venit cu nepoata, pentru că ne interesează ce facultăţi sunt în România. Fetiţa a terminat liceul cu note foarte bune şi ar vrea să îşi continue studiile în România, ca să aibă o perspectivă în viaţă, un loc de muncă bun. Ofertele sunt foarte bune, este foarte bine organizat evenimentul, ne dau toate informaţiile de care avem nevoie. Cred că un asemenea eveniment ar trebui organizat mai des, pentru ca să ştim şi noi ce presupune oferta de studii propusă de statul român”, a menţionat Valentina Banaru.

Târgul Universităţilor din România s-a desfăşurat în perioada 14-15 iulie, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *