Actualitate

Studiu: Anorexia nu este doar o afecțiune psihică

Ce este anorexia?
Este o tulburare de alimentare care îi determină pe oameni să piardă cât mai multă greutate posibil, consumând puțin și uneori făcând exerciții fizice în exces. Persoanele care suferă de anorexie au adesea o imagine distorsionată a lor înseși și se pot simți grase chiar dacă sunt periculos de subponderale.

Anorexia nervoasă este cea mai letală dintre toate bolile psihiatrice și afectează între 1% și 2% dintre femei și între 0,2% și 0,4% bărbați. Pe termen lung, anorexia poate afecta mușchii, oasele, inima, fertilitatea și poate fi fatală. Din fericire, poate fi tratată printr-o combinație de intervenții psihologice, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă (CBT) și programele de refacere bazate pe familie care urmăresc să readucă oamenii la o greutate sănătoasă, cu sprijinul familiei lor.

Anorexia este și o boală metabolică, nu doar psihică
Cercetătorii – mai mult de o sută de cadre universitare din diferite țări – au studiat AND-ul a 16.992 de persoane cu anorexie și a 55.525 de persoane sănătoși, din 17 țări.

Studiul internațional a identificat opt mutații genetice legate de anorexia nervoasă, depresie și tulburarea obsesiv-compulsivă. Se sugerează că anorexia este, cel puțin parțial, o tulburare metabolică și nu pur psihiatrică așa cum s-a crezut anterior.

Rezultatele cercetării au fost publicată luni în revista Nature Genetics. Anorexia nervoasă este o boală gravă care poate pune viața în pericol, printre simptomele sale incluzându-se o greutate corporală mică, o teamă imensă de a se îngrășa și o imagine a corpului distorsionată.

Deși par sănătoase, genele responsabile cu metabolismul par să se combine cu gene legate de probleme psihiatrice pentru a crește riscul de anorexie. Aproximativ jumătate din cazurile de anorexie se explică prin genetică, restul fiind atribuite evenimentelor din viață și altor factori.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *