CSI / Rusia

(STUDIU) Cele mai „treze” și „beţive” regiuni ale Federației Ruse

Troika liderilor „ratingului naţional de non-alcoolisti” este alcătuită din republicile musulmane ale Caucazului de Nord – Cecenia, Ingusetia şi Daghestan. Cea de a patra poziţie este ocupată de Moscova, iar a cincea – Sankt Petersburg.

Cea mai „beată” regiune rusească este Regiunea Autonomă Evreiască. De asemenea, printre cele mai „băutoare” sunt şi regiunile Nenet, Magadan şi Kamceatka.

Situat în Districtul Federal Orientul Îndepărtat, la graniţa cu Republica Populară Chineză, Regiunea Autonomă Evreiască are o suprafaţă de 36.000 km² (cam cât Belgia), dar o populaţie de numai 190.915 locuitori, dintre care numai aproximativ 1,2% sunt evrei. Restul populaţiei este format din ruşi (aproximativ 90%).

Regiunea administrativă a fost fondată în 1928, fiind gândită ca un cămin naţional evreiesc. Această acţiune era în spiritul politicii naţionalităţilor promovată de Stalin, în conformitate cu care fiecare grup naţional din Uniunea Sovietică trebuia să primească un teritoriu în care să-şi dezvolte în mod autonom cultura, în cadrul general socialist. De asemenea, această unitate teritorială ar fi trebuit să răspundă la două ameninţări presupuse la adresa sovietelor: iudaismul (care se opunea politicii oficiale ateiste) şi sionismul şi a ţelului său suprem, crearea statului Israel. Ideea lui Stalin era să creeze un „Sion Sovietic”, unde cultura evreiască socialistă putea fi dezvoltată liber. Limba naţională ar fi trebuit să fie limba idiş, nu limba ebraică, artele socialiste ateiste trebuind să înlocuiască treptat valorile tradiţionale iudaice.

Clasamentul regiunilor beţive a luat în considerare numărul de alcooliști înregistraţi oficial, rata mortalităţii din intoxicatiile cu alcool, numărul de crime comise în stare de ebreitate, volumul vânzărilor de vodcă şi bere, precum şi puterea legislaţiei anti-alcool în regiune. În plus, s-a luat în considerare opinia experţilor şi reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale implicate în monitorizarea situaţiei consumului de alcool în Rusia.

Trebuie amintit că, la sfârşitul anului 2013, cea mai „băutoare” regiune a ţării era declarată Republica Komi, deşi un alt studiu identifica în această poziţie Karelia.

Problema alcoolismului în Rusia este de ”mult timp un dezastru naţional” care „subminează grav potenţialul demografic, cultural, spiritual, moral şi economic al ţării”, subliniază autorii studiului.

Datele Organizaţiei Mondială a Sănătăţii, publicate la sfârşitul anului trecut, arată că în Rusia anual sunt înregistrate o jumătate de milion de decese asociate cu abuzul de alcool.

Totodată, conform datelor disponibile, 76% din populaţia adultă a Rusiei consumă alcool în fiecare zi.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *