(STUDIU) Migraţia constituie o oportunitate enormă pentru R. Moldova
Nivelul economiilor păstrate în ţara în care muncesc este apreciat de sociologi drept înalt. Potrivit aceloraşi sondaje, 48 la sută din valoarea totală a transferurilor migranţilor din Republica Moldova merg la consum, 21 la sută reprezintă economiile consemnate în ţară. O pătrime din banii trimişi acasă sînt investiţi în imobil. Şi doar 5 la sută din cei peste un miliard de dolari SUA transferaţi anual persoanelor fizice prin băncile moldoveneşti sînt investite în afaceri.
”Cercetările noastre ample demonstrează faptul că migraţia constituie o oportunitate enormă pentru Moldova. Am estimat că 1,6 miliarde de euro sînt economisite de către 411 mii de moldoveni aflaţi în migraţie pe termen lung”, subliniază coordonatorul Proiectului NEXUS Moldova, Nicolaas de Zwager. Intermedierea eficientă a capitalului respectiv, în opinia acestuia, „reprezintă un factor-cheie în captarea acestui potenţial de dezvoltare. NEXUS, în cooperare cu partenerii săi financiari, îşi propune ca să facă aceste resurse semnificative să lucreze deopotrivă în beneficiul migranţilor şi al Moldovei. În conformitate cu obiectivele guvernului noi dorim să depăşim cu bine dependenţa actuală de remitenţe, precum şi modelul de creştere bazat pe consum”.
„Băncile comerciale sînt actori cruciali şi tocmai de aceea şi discutăm abordări inovaţionale privind prestarea de servicii pentru acest segment de piaţă”, a mai spus Nicolaas de Zwager.
Banca Naţională a Moldovei, în parteneriat cu Proiectul NEXUS Moldova, a organizat o reuniune cu factorii bancari, care a avut ca subiect migraţia şi dezvoltarea economică. Proiectul este sprijinit şi finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.
”Transferurile de peste hotare ale migranţilor din Republica Moldova constituie un virtutea calităţii lor de intermediari financiari, urmează să adopte viziuni avansate şi conforme cu realitatea actuală a migraţiei, îmbinînd constructiv angajamentul civic şi interesul comercial”, a declarat prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Marin Moloşag.
„Crearea unei platforme de servicii integrate, cu implicarea esenţială a sectorului bancar, exprimă opţiunea la zi a societăţii pentru abordarea fenomenului migraţiei în contextul valorificării resurselor financiare induse. Reorientarea de la consum spre investiţii reflectă o necesitate majoră pentru dezvoltarea ţării”, a mai menţionat Marin Moloşag.
Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în zece luni peste un miliard 318 milioane de dolari SUA.
Sursa: Moldores
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!