SUA ameninţă Irakul că îl abandonează pe mâna ruşilor
Şeful Guvernului irakian, nominalizat la postul sau de partidele şiite, guvernul sau şi forţele militare sprijinite de iranieni şi-au exprimat anterior frustrarea faţă de ritmul redus al atacurilor SUA asupra poziţiilor ISIS în Irak. În acelaşi timp, ei spun despre intenţia de a solicită asistenţă din partea Rusiei.
Doi parlamentari irakieni au declarat pentru Reuters că premierul se află sub presiunea alianţei de guvernământ care solicită formularea unui apel la Federaţia Rusă. Deputaţii şi membrii Alianţei au remarcat faptul că cererea oficială a fost trimisă lui Abadi săptămâna trecută, dar premierul nu a dat niciun răspuns.
DunfordIeri, şeful Joint Chiefs of Staff al US Army, Joseph Dunford, aflat într-o vizită neprogramată în Irak, a declarat că premierul irakian nu a cerut Rusiei să desfăşoare operaţiuni aeriene în ţară să.
În a două zi a şederii sale în Irak, generalul american a declarat că SUA vor refuză să ajute Bagdadul dacă guvernul irakian se va adresa Rusiei pentru ajutor în lupta cu ISIS.
„I-am spus că ne va fi foarte greu să le oferim sprijinul necesar, în cazul în care ruşii vor desfăşura operaţiuni militare aici. Nu putem desfăşura operaţiunile, dacă ruşii sunt în Irak” a declarat Dunford reporterilor.
La începutul lui octombrie, Abadi a menţionat că Guvernul sau ar salută atacurile aeriene ruse asupra poziţiilor ISIS din Irak. În acelaşi timp, şeful guvernului irakian a spus că Bagdadul nu a discutat cu Rusia această posibilitate.
După asta, cea mai puternică grupare şiită irakiană „Badr”, a declarat că aşteaptă Rusia să aplice lovituri aeriene asupra poziţiilor ISIS din Irak. „Noi vedem pozitiv o astfel de intervenţie din partea Rusiei pentru expulzarea ISIS din Irak” a declarat liderul şiiţilor irakieni Muhen al-Hadhimi.
Ulterior, şeful Comisiei de Apărare a Parlamentului irakian, Hakim al-Zamili a declarat că autorităţile irakiene ar putea să se adresze Rusiei pentru ajutor în lupta cu ISIS.
La rândul sau, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu are planuri cu privire la Irak. „Nu am fost invitaţi, şi nimeni nu ne-a întrebat, a spus ministrul. După cum ştiţi, noi suntem „oameni politicoşi”, venim numai dacă suntem invitaţi”, a adăugat Lavrov.
Trebuie remarcat faptul că „Statul Islamic”este o organizaţie teroristă sunnită. În Irak coexistă trei comunităţi etno-religioase: arabi şiiţi, arabi sunniţi şi kurzi.
În Siria, mai mult de jumătate din populaţie este sunnită, în timp ce preşedintele Bashar Assad este capul alawitilor, unul dintre curentele şiite.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!