Eveniment

SUA va distribui echipamente pentru monitorizarea apelor în Republica Moldova

Cele peste 100 de computere, scanere, GPS, camere digitale, servere și alte echipamente sunt distribuite Ministerului Mediului, Inspectoratului Ecologic de Stat, Agenției Apele Moldovei, Agenției Naționale Geologice și Minerale, Centrului Național pentru Sănătate Publică, Serviciului Piscicol, Serviciului Hidrometeorologic de Stat pentru a asigura funcționarea a trei sisteme informaționale create cu scopul de a spori transparența și eficiența procesului de management al apelor. Totodată, Programul Compact prevede organizarea instruirilor pentru angajații acestor instituții publice pentru a-i învăța să opereze echipamentul donat.

Lansarea celor trei sisteme informaționale este prevăzută de Programul Compact. Primul sistem presupune crearea ghișeului unic de eliberare a autorizațiilor de folosință specială a apei, cel de-al doilea sistem reprezintă o platformă comună pentru 4 instituții care le va permite acces rapid la date în regim on-line, ceea ce va spori eficiența și operativitatea în luarea deciziilor ce vizează gestionarea apelor, iar ultimul sistem își propune să faciliteze accesul publicului la informația despre starea apelor din țară. Cele trei sisteme sunt elaborate în comun cu Centrul de Guvernare Electronică și vor fi lansate începînd cu primăvara anului curent.

Anterior, în cadrul Programului Compact, pentru a contribui la perfecționarea managementului resurselor de apă, au fost procurate și instalate pe rîurile Nistru, Bîc, Botna și Ichel 8 stații de monitorizare în timp real a nivelului apelor. Aceste stații oferă autorităților competente date specifice referitor la starea resurselor de apă, care pot influența pozitiv luarea deciziilor corecte, inclusiv în cazuri de secetă sau de inundații.
 
Îmbunătățirea managementului resurselor de apă este unul dintre obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA acordați pentru susținerea tranziției la agricultura performant și îmbunătățirea infrastructurii drumului. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *