ActualitateInternațional

Suedia, Danemarca și Spania îi trimit acasă pe diplomații ruși

Suedia, Danemarca și Spania se alătură țărilor care trimit acasă diplomați ruși. În total, peste 40 de angajați ai ambasadelor urmează să părăsească teritoriul statelor menționate, potrivit Realitatea.md.

Din Danemarca pleacă 15 reprezentanți ai Kremlinului. Conform Reuters, măsura răspuns la dovezile atrocităților militarilor ruși în orașul ucrainean Bucea. Din Suedia vor pleca trei diplomați, motivul fiind încălcarea Convenției de la Viena.

Spania va expulza 25 de angajați ai ambasadei ruse. Potrivit ministrului de Externe, Jose Manuel Alvares, aceștia ar pune în pericol securitatea națională a țării. Motive similare a invocat anterior și Italia, anunțând că trimite înapoi la Moscova 30 de diplomați.

Printre țările care au expulzat reprezentanți ai ambasadelor ruse se mai numără Irlanda, Regatul Țărilor de Jos, Germania, Franța, Slovacia, Irlanda, Belgia, Estonia, Bulgaria, dar și alte state. Deciziile au fost motivate prin faptul că funcționarii ar fi încălcat statutul diplomatic sau ar fi efectuat acțiuni de spionaj.

În același timp, Lituania și Letonia au devenit primele care și-au retras reprezentanții oficiali de la Moscova.

Kremlinul susține că „îi pare rău” pentru faptul că reprezentanții diplomatici din Europa sunt trimiși acasă.

Potrivit lui Dmitrii Peskov, secretarul de presă a lui Vladimir Putin, gesturile reprezintă „un pas fără viitor, care va complica și mai mult comunicarea”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *