Editorial

Suntem ca niște nasturi prost încheiați…

Majoritatea cetățenilor țării noastre sunt (aparent) sub aceeași umbrelă ideologică, gândesc într-o singură direcție, caută aceeași soluție, luptă cu același dușman etc., pentru că își doresc un viitor mai bun. Din păcate, însă, aparența ne desparte. Ne iluzionează unii cu integrarea europeană, lupta cu oligarhii, reformele în justiție, activismul civic, opoziția salvatoare ș.a., dar, în realitate, nu fac decât să ne divizeze și mai mult.

Să nu ne facem iluzii

Declarațiile Maiei Sandu la al II-lea Congres PAS, reacțiile de după aceasta și precizarea, adăugată ulterior de ea, au tulburat spiritele spațiului public. S-a scris suficient la acest subiect, de aceea nu mă voi referi la utilizarea termenului „a înghiți", în special, ci la conotația mesajului sau interpretarea discursului. Marea mea nedumerire este de ce sau, mai bine zis, care a fost scopul acestui discurs?

Alegerile din 2018 se apropie, opoziția nu este consolidată, partidele de dreapta și/sau cele unioniste nu se pot așeza la masa de discuții. Politicianul Maia Sandu, care se bucură de destulă popularitate printre oameni, fiind și cetățean român, vine cu un discurs total nepotrivit în fata electoratului european și/sau unionist. Să nu ne creăm iluzii, totuși. Nimeni nu aștepta ca Maia Sandu să afirme că-și asumă, alături de PAS, proiectul unionist. Am înțeles, miza lor principală este lupta cu regimul Dodon-Plahotniuc. Perfect. Să nu uite doar, că electoratul unionist va fi extrem de numeros în 2018 și ar fi mai potrivit pentru ea să se abțină atunci când vrea să „clarifice" cum e cu Unirea.

Despre asta ne-au vorbit istoricii. Unirea nu se va întâmpla mâine sau poimâine. Expresia asta e „preferata" mea și argumentul suprem, utilizat de cei care nu-și pot sau nu vor să-și asume idealul ReUnirii. Au tot dreptul, doar că îi rog să utilizeze această expresie și atunci când vorbesc de „integrarea europeană", care nu se va întâmpla mâine sau poimâine. A se vedea ultimele declarații ale înalților reprezentanți ai UE.

În sfârșit, ca să nu fim dezamăgiți, e bine să nu ne creăm speranțe deșarte. Se dă un an: 2018, când vor avea loc Centenarul Marii Uniri și alegeri parlamentare în RM, când vom avea un electorat proeuropean și unionist numeros și o soluție unică – ReUnirea. Faceți ceva, că de iluzii ne-am săturat.

Decât un Ivan…

Recent, Consiliul Municipal Chișinău (CMC), cu excepţia consilierilor liberali, a votat organizarea unui referendum de demitere a primarului Dorin Chirtoacă, care la ora actuală se află în arest la domiciliu. Cel mai activ a fost Ivan Ceban (cunoscuta sculă a lui Igor Dodon), care cu o mină răutăcioasă şi cu ochi întunecaţi a anunţat că referendumul va avea loc pe 19 noiembrie. Bine, pe socialiştii din CMC îi înţelegem, toţi i se supun lui Dodon, care, fiind antiromân, luptă cu românul Dorin Chirtoacă. Dar consilierii independenţi (e o glumă!), care aparţin altor partide, de ce joacă și ei în hora lui Igor şi Ivan?

S-au cam înroșit cu toții, celelalte culori au dispărut. Interesant e că cei care strigă despre corupție și injustiție aplaudă dosarele primarului, care trezesc prea multe semne de întrebare. Nu-mi propun să analizez realizările edilului Chirtoacă. Îi las pe specialiștii de pe facebook să se pronunțe, pe cei din „departamentul părerologie și apreciere", pe activiștii civici, liderii de opinie și de partide etc. Nu ştiu ce gândesc chişinăuienii despre referendum, dar… decât un Ivan, mai bine un Dorin…

Imposibila iubire

Politicienii din RM s-au gândit să nu-i lase pe moldoveni să aștepte prea mult noile sezoane ale serialelor „Urzeala Tronurilor" sau „Dragoste infinită" și au început în forță această toamnă. Mai exact, e vorba de trinomul Președinție, Parlament, Guvern, iar pe alocuri doar binomul Președinție-Parlament. De luni până vineri, uneori și duminica, aceștia fac declarații focoase care parcă ar reda o iubire imposibilă. Dodon amenință că nu va promulga anumite legi, respinge proiecte de legi, iar Candu și Filip reacționează și atenționează că vor lua măsuri. Domnilor, păi, unde a dispărut consensul? A rămas pe panoul cu Zinaida Julea și votul uninominal? Ping Pongul cu respingerea legilor și jocul de-a „nu acceptă Dodon" vorbește despre intențiile duplicitare ale guvernului. Cât ţine de intențiile lui Dodon, este inutil să mai discutăm. Remarc, totuși, un lucru pozitiv în acest schimb de replici. Cum orice iubire necesită sacrificii, președintele face efortul de a posta pe Internet mesaje în limba română, dacă se adresează Parlamentului sau Guvernului. De altfel cred că am vedea doar pocloane în limba rusă.

Verbul „suntem" din titlul articolului denotă faptul că anume noi, cetățenii RM și/sau al României, suntem responsabili de felul în care ne sunt încheiați nasturii. De aia ar fi bine să nu ne mai despărțim, căci uniți arătăm mai bine şi în oglindă, şi la TV, şi în fața partenerilor noştri externi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *