CSI / Rusia

Surse: Rusia a încercat din nou să se deconecteze de la internetul global

Rusia a testat din nou deconectarea de la internetul global în noaptea dintre 4 spre 5 iulie pentru a asigura „funcționarea stabilă” a acestuia în cazul „închiderii sale din exterior”, relatează canalul financiar rus RBC, citând surse din piața telecomunicațiilor, transmite Hotnews.

Contactat de jurnaliștii de la RBC, un reprezentant al Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a mass-media și telecomunicațiilor, a declarat că testarea a fost „reușită” și a amintit că astfel de exerciții au loc o dată pe an, fără a intra însă în detalii cu privire la scopul lor.

„În timpul exercițiilor ar putea fi verificată validitatea informației că RuNet (n.r. internetul ”suveran” rusesc) continuă să funcționeze în cazul unei astfel de deconectări. Acest lucru este asemănător testării vestelor antiglonț, când acestea sunt puse pe manechine și se trage asupra lor”, a declarat în schimb una dintre sursele celor de la RBC din piața telecom rusă.

RBC amintește că teste asemănătoare au fost organizate în 2019 și 2021, în timpul acestora fiind testată stabilitatea internetului din Rusia față de „influențe externe”, precum și securitatea serviciilor de telefonie mobilă.

Autoritățile ruse au raportat de fiecare dată că testările ar fi fost încheiate cu succes.

O altă testare care nu a fost însă confirmată de autoritățile ruse ar fi avut loc și la finele anului trecut.

Aceste teste au loc în contextul în care președintele Vladimir Putin a promulgat în 2019 legea „Cu privire la RuNetul suveran” pentru a proteja segmentul rus al internetului de „amenințările din exterior”.

Cum ar funcționa „internetul suveran” al Rusiei

Concret, legea prevede crearea unei infrastructuri care să permită asigurarea funcționării internetului rusesc în cazul imposibilității operatorilor ruși de a se conecta la servere internet străine.

Furnizorii ruși de acces la internet sunt obligați să asigure funcționarea de „modalități tehnice” care să permită un „control centralizat al traficului” pentru a putea contracarare eventuale amenințări.

Deși Kremlinul respinge orice sugestie că ar intenționa să implementeze un echivalent al „Marelui zid informatic” chinezesc, adoptarea legii în urmă cu 4 ani a scos mii de manifestanți în stradă pentru a denunța o „cenzură” asupra internetului rusesc.

O izolare digitală a Rusiei, în măsura în care poate fi realizată, ar accentua controlul statului asupra datelor personale şi libertăţilor individuale şi alimentează temeri ale unor experţi şi apărători ai drepturilor omului.

Marii actori ai statului rus, şi mai ales serviciile de informaţii, par însă să prefere în continuarea posibilitatea de a obţine informaţii şi nu lipsa datelor, iar experții independenți sunt sceptici că Rusia ar putea să se decupleze cu totul de la internetul global.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *