Politică

Svetlana Tihanovskaia, rivala lui Lukașenko, se află într-o vizită la Chișinău. „Sunt încântată să-mi încep vizita la Moldova, la invitația președintei Maia Sandu”

Începând de vineri, 20 octombrie, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, efectuează, o vizită de două zile în Republica Moldova, la invitația șefei statului Maia Sandu. Anunțul a fost făcut de însăși Tihanovskaia prin intermediul platformei X (fosta Twitter).s

Aceasta va avea o întâlnire cu președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, dar și cu un grup de deputați, scrie Jurnal.md.

Pe lângă aceste discuții în care „aspirațiile europene comune” vor reprezenta subiectul principal, Svetlana Tihanovskaia urmează să ia parte și la Moldova Women Forum.

„Sunt încântată să-mi încep vizita în Moldova, la invitația președintei Maia Sandu. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre aspirațiile noastre europene comune. Voi participa la Moldova Women Forum 2023 și mă voi întâlni cu președintele Parlamentului RM, Igor Grosu, și cu grupul parlamentar care susține un Belarus democrat”, a scris opozanta lui Lukașenko pe rețelele de socializare.

I’m excited to start my visit to Moldova 🇲🇩 at the invitation of President @sandumaiamd. I look forward to discussing our shared European aspirations. I’ll join the Moldova Women Forum 2023 & meet with Speaker @Igor_Grosu_md & the @Parliament_RM group for democratic Belarus. pic.twitter.com/os5oRfmzaQ — Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) October 20, 2023

Vă amintim că Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, a fanul ugit din Belarus după ce a pierdut în 2020 alegerile prezidenţiale în faţa preşedintelui actual Aleksandr Lukaşenko. Alegerile au fost urmate de proteste masive organizate de opoziţie, care-l acuză pe Lukaşenko de fraudă electorală.

Ulterior, la 6 martie a acestui an, un tribunal din Belarus a condamnat-o în lipsă pe lidera opoziţiei aflată în exil, la 15 ani de închisoare, împreună cu ea fiind condamnaţi alţi patru opozanţi, de asemenea refugiaţi în străinătate.

Fostul ministru al culturii, Pavel Latuşko, membru al „Consiliului de Coordonare pentru tranziţie democratică”, o organizaţie a opoziţiei belaruse, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în acelaşi proces pe care Tihanovskaia îl consideră o „farsă”. Alţi trei opozanţi, Serghei Dilevski, Maria Moroz şi Olga Kovalkova au primit 12 ani de închisoare.

Toţi cei condamnaţi în acest proces trăiesc în Lituania sau Polonia. Ei au fost acuzaţi în special de conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii, constituirea unei formaţiuni extremiste şi lansarea de apeluri publice pentru preluarea puterii.

Potrivit ONG-ului Vesna, sunt în total 1.438 de deţinuţi politici în Belarus, printre ei fiind activişti, bloggeri, afacerişti sau foşti aspiranţi la alegerile prezidenţiale, printre care şi soţul lui Tihanovskaia, Serghei Tihanovski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Este o greseala invitatea acestei doamne din Belarus din doua motive: 1) Starnesti mania statului belarus; 2) Nu ai a te amesteca in nimic cu fostele state sovietice, pt ca astfel arati ca te consideri ca si ele si Rusia vede asta, considerand la randul ei ca are tot dreptul sa intervina. Maia Sandu are niste sfatuitori tare prosti, daca macar pe ea nu o duce capul sa nu faca astfel de tampenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *