Tabelul lui Mendeleev are două elemente noi
Noile elemente ocupă poziţiile 114 și 116 în tabelul periodic. Având masele atomice echivalente cu 289, respectiv 292 de unități, acestea sunt cele mai grele elemente chimice existente. Totuşi cele două elemente radioactive sunt extrem de instabile şi îşi păstrează masa uriaşă doar o secundă înainte să-şi piardă particula alfa. Motivul este că în natură nu există elemente mai grele decât uraniul, care ocupă poziţia 92 în tabelul lui Mendeleev, iar obţinerea lor artificială se face doar în reactoare speciale unde se produce ciocnirea atomilor altor elemente.
Elementele 114 și 116 au fost descoperite în 1999, respectiv în 2000, de oamenii de ştiinţă ruşi de la Institutul pentru Cercetare Nucleară Dubna, precum şi de colegii lor americani din Laboratorul Naţioanal din oraşul Livermore, statul California. Confirmarea descoperirii a durat zece ani pentru că a fost nevoie de teste şi verificări suplimentare pentru a convinge Uniunea Internațională a Chimiei Pure și Aplicate.
Cercetătorii urmează să găsească un nume novicelor în tabelul elementelor. Deocamdată se utilizează termenii ununquadium și ununhexium. Descoperitorii lor ruși propun numele „flerovium” pentru elementul 114, provenind de la fizicianul soviectic Gerogy Flyorov și numele „moscovium” pentru 116, după Regiunea Moscova. Rămâne de văzut dacă se vor adopta şi oficial.
Timpul.md