Talibanii reveniți la putere promit că ‘legea islamică’ va fi aplicată în Afganista
Talibanii au promis să “menţină cursul legii islamice” în Afganistan, cu prilejul sărbătoririi a trei ani de când au revenit la putere, relatează AFP, conform Agerpres.
Afganistanul trebuie să “păstreze cursul legii islamice”, a declarat prim-ministrul Hassan Akhund, într-un mesaj citit la începutul ceremoniilor de la baza militară Bagram.
Responsabilii noştri “trebuie să fie atenţi la faptul că îndatoririle noastre nu au încetat cu jihadul (războiul sfânt), acum avem responsabilitatea de a menţine cursul legii islamice”, a spus prim-ministrul în mesajul citit în faţa a zeci de înalţi oficiali talibani şi militari cu rang înalt.
Sute de oaspeţi s-au reunit, simbolic, în fosta bază aeriană americană, la aproximativ cincizeci de km de Kabul.
Pe 15 august 2021, talibanii au intrat în Kabul fără rezistenţă, determinând fuga guvernului şi destrămarea coaliţiei occidentale conduse de Statele Unite care îi alungase de la putere cu 20 de ani în urmă, şi au preluat controlul bazei Bagram, care fusese unul dintre pilonii operaţiunilor împotriva insurgenţei talibane.
Aniversarea este sărbătorită cu o zi înainte, conform calendarului afgan.
Paradă și străzi decorate
Erau prevăzute o paradă militară, incluzând numeroase echipamente recuperate de rebeli în urma plecării grăbite a forţelor occidentale, dar şi programe speciale de televiziune şi mitinguri populare la Kabul.
Bulevardele, sensurile giratorii şi parcurile din Kabul au fost decorate cu mii de steaguri albe şi negre ale emiratului islamic, notează AFP. Forţele de securitate au fost mobilizate în număr mare, principalul risc părând a fi un nou atac al grupării jihadiste Stat Islamic, după cel soldat cu un mort într-un cartier şiit din Kabul duminica trecută.
Ar putea rosti un discurs şi “invizibilul” şi misteriosul emir Hibatullah Akhundzada, care locuieşte în fieful taliban din Kandahar (sud) şi dictează evoluţiile din ţară prin decrete.
Cum aplică talibanii legea
Talibanii aplică legea islamică într-o manieră ultrariguroasă şi nu tolerează nicio disidenţă, iar după cei trei ani de administraţie talibană de până acum Afganistanul rămâne una dintre cele mai sărace ţări din lume, cu o creştere anemică, şomaj masiv şi o gravă criză umanitară.
Guvernul taliban nu este încă recunoscut de nicio ţară din cauza măsurilor sale represive împotriva femeilor, care sunt progresiv excluse din sectoarele muncii şi educaţiei. Kabulul a obţinut totuşi câştiguri diplomatice stabilind relaţii cu ţările vecine, precum şi cu China şi Rusia şi a deschis un dialog cu Occidentul, participând în iunie, pentru prima dată, la discuţiile de la Doha.
“Ţările care cooperează cu talibanii ar trebui să le reamintească de abuzurile lor împotriva femeilor şi fetelor”, a subliniat ONG-ul Human Rights Watch într-o declaraţie pentru a marca această aniversare. “Donatorii ar trebui să le ofere ajutor celor care au cea mai mare nevoie şi să lucreze pentru o soluţie durabilă la criza umanitară din Afganistan”.