ActualitateExterne

țara investește masiv în dezvoltarea și exportul soluțiilor de energie regenerabilă

Deși sectorul petrolului și gazelor naturale este o parte tradițională a economiei Azerbaidjanului, agenda noastră recentă se concentrează pe „energie verde”. Acest lucru a fost declarat de Orkhan Nazarli, președintele Serviciului Fiscal de Stat din cadrul Ministerului Economiei, la o conferință internațională privind evaluarea carbonului, organizată la Baku și organizată de organizația sa, transmite Azernews.

„Agenda țării noastre pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă include obiective ambițioase. În conformitate cu „Azerbaijan 2030: Priorități naționale pentru dezvoltare socio-economică”, „condiții de mediu de înaltă calitate” și „energie verde” au fost selectate drept priorități naționale de dezvoltare. Cadrul strategic pentru „Mediu curat” și „Țară cu creștere verde” a fost definit în „Strategia de dezvoltare socio-economică” în 2006”, a spus el.

Crearea diferitelor tipuri de energie verde și transportul acestei energii pe piețele globale este o prioritate a politicii energetice a Azerbaidjanului. Este planificată creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă în producția de energie electrică în Azerbaidjan la 30% până în 2030. Unul dintre obiectivele noastre este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 35% până în 2030 și cu 40% până în 2050, comparativ cu nivelurile din 1990. Zonele menționate, inclusiv Garabagh, Zangezur de Est și Republica Autonomă Nakhcivan, au fost definite drept zone de „energie verde”. În țara noastră, 2024 a fost declarat „Anul Solidarității pentru Lumea Verde”, cu scopul de a spori contribuțiile la consolidarea solidarității internaționale în lupta globală împotriva schimbărilor climatice, a adăugat șeful serviciului.

Tema schimbărilor climatice

content-image

Șeful Serviciului Fiscal de Stat a mai subliniat că schimbările climatice reprezintă o amenințare globală care pune în pericol sănătatea umană, care este cel mai valoros aspect al umanității.

„Avem așteptări mari pentru forumul de astăzi, pe măsură ce ne adunăm pentru a explora noi abordări, a împărtăși cele mai bune practici și a promova cooperarea. Sunt încrezător că discuțiile și interacțiunile pe care le avem astăzi vor fi fructuoase pentru toți participanții. Tema schimbărilor climatice devine din ce în ce mai urgentă și este acum o problemă centrală pe agenda internațională. Nu este doar o provocare cu care se confruntă țările din întreaga lume, ci este un risc imediat care poate duce la consecințe mai grave decât anticipăm Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice joacă un rol crucial în lupta globală împotriva schimbărilor climatice. “, a declarat el.

„De aceea suntem adunați astăzi aici pentru a discuta despre prețul carbonului, unul dintre cele mai eficiente instrumente de combatere a schimbărilor climatice globale. Tariful carbonului mobilizează actorii economici pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a promova dezvoltarea durabilă. Împărtășirea experiențelor în acest domeniu ne permite să evaluăm eficacitatea instrumentelor de stabilire a prețului carbonului aplicate în diferite țări și companii, îmbunătățirea acestor instrumente în timp. Fiecare țară și companie se confruntă cu experiențe și provocări unice în combaterea schimbărilor climatice și implementarea unor strategii eficiente de evaluare a emisiilor de carbon la nivel global Țările și companiile emergente își pot atenua riscurile învățând din succesele și greșelile unor parteneri mai experimentați o platformă ideală pentru împărtășirea unor astfel de inovații”, a adăugat Nazarli.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *