Carte

Teo Chiriac: Cărţile mele sunt ca o cameră obscură, în care mi-e teamă să aprind lumina

Între anii 1979-1985 a fost redactor de programe la Radioul naţional, iar din 1985 până în 1993 – redactor şi redactor-şef la Editura „Literatura Artistică” (ulterior, „Hyperion”) din Chişinău. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România. În perioada 1995-1997 a fost reprezentantul Uniunii Scriitorilor din România în Filiala Chişinău. În prezent este vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Poetul Teo Chiriac este cunoscut cititorului prin volumele sale de poezie „Lucrare de control” (1987), „Salonul 33” (1989), ambele apărute la Editura „Literatura Artistică”, „Critica raţiunii pure” (Editura „Cartea Românească”, 1996), „Monstrul Sacru” („Scările lui Teo”, Editura „Arc”, 2009), „Cer lângă cer” (Editura „Tipo Moldova”, 2011). Cartea sa „Monstrul Sacru” („Scările lui Teo”) a fost distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru poezie (2009) şi premiul „Lira” al Salonului Internaţional de Carte din Chişinău în 2010. Tot în acelaşi an i s-a conferit titlul de Maestru în artă.

Ultimul său volum – „Cer lângă cer” – a apărut în colecţia „Opera OMNIA – Poezie contemporană” a Editurii „Tipo Moldova” din Iaşi. Coordonatorul ediţiei este poetul ieşean Valeriu Stancu. Selecţia versurilor a fost făcută de criticul literar Eugen Lungu. „I-am încredinţat să facă această selecţie, deoarece cărţile pentru mine, mai cu seamă primele, sunt ca o cameră obscură în care mi-e teamă să intru şi să aprind lumina. Pentru a face o selecţie din versurile tale e nevoie de un cap limpede, de un spirit critic, care să aleagă ceea ce e mai valoros”, ne spune Teo Chiriac.
De altfel, Eugen Lungu este şi prefaţatorul acestui volum antologic. „În fond, Teo Chiriac nu a scris niciodată simplu. Cerebrale, poemele sale „se deschid”, de regulă, la a doua sau chiar la a treia lectură, ceea ce nu le avantajează deloc. Puţin spectaculoase, operând voit cu un limbaj ce colportează ariditatea stilistică a tratatelor, poezia lui Teo Chiriac se face înţeleasă, de multe ori, la nivel subliminal. De aceea versul său nu are fani, ci doar fini preţuitori, cărora cultura le pune în mână cheile de lectură a unuia dintre cei mai interesanţi poeţi ai desantului optzecist”, constată în prefaţă criticul Eugen Lungu.

În 2010, Teo Chiriac a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. „De când lucrez la USM, îmi rămâne tot mai puţin timp pentru scris. În prezent, de exemplu, conduc comisia de redactare a statutului Uniunii, care trebuie readus în conformitate cu ultimele modificări la Legea cu privire la asociaţiile obşteşti. Scopul nostru este ca Uniunea Scriitorilor din Moldova să obţină certificatul de utilitate publică. Astfel, vom fi scutiţi de impozite şi ne vom putea atinge scopurile statutare”, afirmă vicepreşedintele USM.

Teo Chiriac a făcut texte pentru muzica semnată de fratele său, compozitorul Anatol Chiriac, interpretate de Sofia Rotaru, Ştefan Petrache, Silvia Chiriac, Ion Suruceanu, Anastasia Lazariuc ş.a. „Primăvara va veni”, „Tinereţe-floare”, „Copilăria”, „O melodie de succes” sunt doar câteva dintre acestea.

„Mi-ar plăcea să revin la colaborarea cu fratele Anatol şi cu Silvia Chiriac”, ne-a mai spus Teo Chiriac.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *