Actualitate

Teoria dorită de Occident. Înfrângerea strategică a Rusiei lui Putin: Dar există o mare problemă

Teoria dorită de Occident, care să rezulte din războiul lui Putin, ar fi aceea de ”înfrângere strategică a Rusiei”, similară cu poziția învinșilor, Germania și Japonia, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

De-a lungul celor opt luni de invazie a Ucrainei, Vladimir Putin a subliniat că războiul său este o luptă existențială pentru Rusia, o luptă pentru o nouă ordine mondială, potrivit unei analize din Bloomberg.

Acum, importanți analiști de politică occidentală par să ajungă la aceeași concluzie: narațiunea se schimbă de la a ajuta Ucraina să câștige, la modelarea unei ordini globale postbelice care ar elibera Rusia, făcând-o în imposibilitatea de a cauza alte probleme.

Noul plan al lui Putin. Statul unional Rusia – URSS 2.0: Ce țări vor face parte din el

Această schimbare provoacă înțelepciunea convențională că războiul se va încheia cu un fel de compromis negociat, înainte sau după căderea regimului Putin.

Mulți din Occident – și nu doar din Europa Centrală, unde credința că Rusia nu se schimbă niciodată a fost larg răspândită – vor susține că Rusia trebuie să fie desprinsă de rolul său internațional supradimensionat. Și unii vor spune, din ce în ce mai deschis, că trebuie adusă în genunchi, ca Germania nazistă sau aliatul ei Japonia, înainte de a putea fi reconstruită și reintegrată în lume.

Democrația în Rusia – o naivitate

Astfel, interesele occidentale depășesc cu mult căderea regimului lui Putin. Scopul strategic este o Rusie permanent diminuată. Cu toate acestea, chiar dacă trupele sale suferă un eșec după altul pe câmpul de luptă, Putin încă modelează discursul pur și simplu pentru că susținătorii occidentali ai „înfrângerii sale strategice” nu pot articula cum se poate întâmpla de fapt.

Defectul logicii „înfrângerii strategice” a Moscovei este că, în timp ce capacitatea nucleară a Rusiei este văzută ca jokerul din mâna lui Putin, nu există mijloace practice pentru ca Occidentul să facă Rusia mică și flexibilă.

Pentru a atinge obiectivele maxime, Occidentul ar trebui să ignore pârghia nucleară a lui Putin și să pună cizmele pe pământ, cu alte cuvinte să intre direct cu forțele armate într-o confruntare directă cu Rusia.

Pentru că din această perspectivă, dacă Rusia nu este subjugată militar, nu poate fi înfrântă cum au fost Germania și Japonia, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Este naiv să ne așteptăm ca o democrație liberală să iasă imediat din ruinele regimului lui Putin. Singurul viitor care ar putea uni și motiva rezistența rusă față de Putin, războiul, imperialismul rus și totalitarismul — atât în interiorul țării, cât și, din ce în ce mai mult, în afara țării — este unul în care Rusia face parte din Occident, cu toate constrângerile și beneficiile, care implică acest lucru, susține Leonid Bershidski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *