Economie

(The Economist) Ce uită Marea Britanie e că România are creştere economică puternică

Ceea ce uită Marea Britanie este că România are o creştere economică puternică, scrie The Economist pe un blog al reputatei publicaţii, care consideră că sunt nejustificate "accesele de panică" ale tabloidelor britanice şi atitudinea politicienilor de la Londra privind faptul că de la 1 ianuarie 2014 românii şi bulgarii ar "inundă" Marea Britanie în căutare de asistenţă socială, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţă muncii din Regatul Unit.

"Pe 1 ianuarie 2014 Marea Britanie va fi înghiţită (sau, eventual, " inundată" , " potopită" ori "înecată") de imigranţii români şi bulgari. Asta este afirmaţia pe care o fac apropope zilnic ziarele de scandal din Marea Britanie, care par să aibă accese de panică în legătură cu expirarea perioadei tranzitorii pentru cetăţenii celor două state membre UE. Mult mai puţini români şi bulgari vor veni în Marea Britanie decât susţine presă", scrie The Economist, pe blog.

Blogul reputatei publicaţii economice britanice face trimitere la un articol al tabloidului Daily Mail din 10 noiembrie, care descrie cazul unor familii de români de etnie roma cu venituri reduse, dintr-un sat, care afirmau că vor pleca în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.

Bloggerul The Economist le atrage atenţia tabloidelor britanice că economia României cunoaşte un adevărat "boom" iar şomajul este mai redus decât în Regatul Unit.

PIB-ul pe cap de locuitor din Bucureşti este peste media UE

"Ţară este mai bogată, mai dinamică şi mai sofisticată decât o sugerează aceste articole. Şomajul este relativ mic ( mai scăzut decât în Marea Britanie). Deficitul bugetar (al României – n.r.) face de ruşine Marea Britanie. Guvernul (României – n.r.) este în mijlocul unui proces de liberalizare a economiei şi deschiderea de noi sectoare (mai ales în energie şi telecomunicaţii), a concurenţei şi a investiţiilor. Creşterea economică este de 4,1 %. Salariile sunt în creştere rapidă. Raportat la preţuri, PIB-ul pe cap de locuitor din Bucureşti este peste media UE. Într-adevăr, în medie, un locuitor obişnuit al Bucureştiului este confortabil mai bine decât un locuitor obişnuit din Manchester", argumentează blogul The Economist.

Bloggerul publicaţiei britanice mai arată că eventualii români care vor veni la muncă în Regat vor aduce beneficii economiei britanice şi, pe de altă parte, companiile din insula pot găsi oportunităţi de investiţii atractive în România.

"Ar trebui să ia notă politicienii britanici care se agită cu privire la falsele previziuni pentru imigrare în timp ce apară locul ţării lor într- o "cursa globală", mai scrie bloggerul The Economist.  

Sursa: economist.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *