(The New York Times) Anul 1937 se repetă: Putin este la fel de rău ca Stalin?

Regele ”retoric” al acestor întrebări: ”Anul 1937 se repetă?” Referința la acest an, care mulți consideră startul terorii lui Stalin sau cel mai groaznic an din memorie rușilor.
În articolul său ”Anul 1937 se repetă?” publicat pe site-ul ziarului The New York Times, Masha Gessen scrie că oamenii au motive diferite pentru astfel de întrebări. Cei care nu sunt cetățeni ruși doresc să înțeleagă știrile și să reacționeze.
Rușii pun întrebări despre ei sau despre alții, deseori într-un mod mult mai agresiv. Totul este într-atatât de rău, că a venit timpul de a lăsa totul baltă și de a pleca din țară.? Bineînțeles dacă în 1937 acest lucru era permis, emigrația era metoda perfectă pentru mulți oameni.
În ultimele zile așa ziși ruși pleacă. Cel mai recent caz este cel al lui Ilia Ponomarev, singurul mebru al parlamentului rus care a votat împotriva anexării Crimeei la Rusia. Acesta susține că amenințările l-au obligat să se mute în Statele Unite în urmă cu câteva luni. Persoane importante din Rusia se întreabă dacă aceste mișcări ar trebui să îi pună pe gânduri.
Fiecare eveniment nou declanșează o nouă rundă de întrebări. Este uciderea politicianului de opoziție Boris Nemțov un semnal al începerii unei noi ere, mai înfricoșătoare? Oare chiar a fost acesta un mesaj despre ceva mai grav, decât uciderea jurnalistei Ana Politkovski, ce a avut loc în 2006? Oare chiar este atât de grav?
În regiunea Nijegorodskun un academician britanic tânăr, ce conducea un studiu privind mișcările revoluționiste ruse din secolul XX, a fost acuzat de spionaj și deportat. O mamă cu șapte copiia fost acuzată de tradare și arestată la scurt timp pentru răspândirea unor zvonuri pe care aceasta le-a auzit în transportul public. Este oare aceasta o revenire la paranoia de spionaj din anii 1930 – 1940 – 1950? Putin este oare chiar așa de rău ca Stalin?
Un profesor din regiunea Orlovsk este anchetat i riscă să ajungă după gratii pentru că a scris un poem despre Ucraina. Despre această așa zisă crimă, oamenii legii au fost anunțați de către colegii profesorului, iar autoritățile au declarat că poemul este unul extremist. Este la fel ca în 1937?”
Astăzi sute de mii de oameni nu sunt condamnați la moarte pentru presupuse crime – deci nu este la fel ca în 1937, cel puțin deocamdată. Legile privind spionajul și trădarea sunt tratate ca pe vremea epurării, dar se pare că acestea au vizat doar câteva zeci de oameni – deci, nu, Putin nu este la fel de rău ca Stalin.
Înfricoșătoare a fost uciderea lui Nemțov, pentru cei ce critică politica lui Putin. Aceasta este fără îndoială încă un pas în declinul lent, decât prăbușirea în prăpastie. Și ultimul aspect, o crimă politică, se pare că asasinarea Anei Politkovski, care a avut loc acum opt ani a adunat spaimă și disperare. Probabil vor trece ani până va avea loc o altă crimă de acest fel. Acest calcul teribil poate fi liniștitor pentru mulți oameni.
sursa: unian.net