CSI / Rusia

The Washington Times: Răspunsul NATO de a accepta Georgia este o invitaţie la agresiune pentru Rusia

Săptămâna trecută, miniştrii apărării din cadrul NATO au amânat din nou o decizie cu privire la admiterea Georgiei în alianţa, deşi Tbilisi caută să adere la NATO de aproape 10 ani.

Potrivit lui Khidasheli, alianţa a ratat astfel şansă „de a dovedi puterea să şi ideea pentru care a fost creată iniţial – iar ea a fost creată în scopul consolidării siguranţei şi securităţii Europei”.

Într-un interviu acordat publicaţiei americane, Khidasheli a menţionat unele schimbări pozitive în relaţiile Georgiei cu Occidentul în domeniul militar.

Ea a subliniat faptul că Tbilisi şi Washington sunt aproape de un acord major asupra transferului de arme, care trena de o lungă perioada de timp. Totodată, în luna iunie, Georgia a ajuns la un acord cu Franţa cu privire la achiziţionarea de sisteme moderne de apărare aeriană prin două companii franceze.

Khidasheli a numit-o pe Victoria Nuland, adjunctul secretarul de stat al SUA, „un bun prieten al Georgiei”, dar a sugerat că administraţia Obama şi conducerea politică a Statelor Unite în general ar fi putut să fie mai active în sprijinirea aderării Georgiei la NATO – cel puţin în semn de recunoştinţă pentru faptul că Tbilisi a susţinut operaţiunile militare ale SUA din ultimii 15 ani: de la războaiele din Afganistan şi Irak, la antrenarea rebelilor sirieni.

Khidasheli a respins ideea că NATO „se teme să supere Moscova”. Dar ea se întreabă: „Ce vor face partenerii noştri, dacă Georgia va fi atacată mâine. Eu nu cred că ei vor pregăti armatele că să vină să apere Georgia”.

Khidasheli a adăugat că lentoarea decizională a NATO este un semnal negativ şi periculos dat altor ţări, care se întreabă acum ce parte să ia, a Occidentului sau să încerce să îmbuneze Rusia lui Putin?

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *