Tim Burton cere eliberarea regizorului iranian Jafar Panahi
"Toţi susţinem libertatea de expresie (…) Luptăm pentru acest lucru în fiecare zi a vieţii noastre. Aşa că, bineînţeles, fiecare trebuie să fie liber să se exprime cum vrea", a declarat Burton.
În aceeaşi zi, Franţa a cerut Iranului să îl elibereze pe regizor şi să îi permită acestuia să participe la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost numit membru al juriului.
"Este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai filmului iranian şi locul său este la acest festival, unde a fost invitat ca membru al juriului", au spus ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, şi ministrul francez al Culturii, Frederic Mitterrand, într-o declaraţie comună.
Jafar Panahi, în vârstă de 49 de ani, a fost arestat la Teheran şi încarcerat pe 1 martie, pentru că ar fi făcut un film despre disputatele alegeri prezidenţiale din 2009 din Iran.
"Cerem autorităţilor de la Teheran eliberarea imediată a acestuia şi respectarea drepturilor fundamentale ale iranienilor privind libertatea de expresie şi creativitatea", se mai arată în declaraţia celor doi miniştri francezi.
Jafar Panahi, care susţine în mod deschis grupările ce se opun preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a fost arestat împreună cu soţia, fiica şi invitaţii săi şi au fost duşi într-un loc necunoscut, de oameni îmbrăcaţi în haine civile, care au pătruns pe neaşteptate în locuinţa sa, pe 1 martie, a declarat pe 2 martie fiul cineastului, Panah Panahi, pentru site-ul Rahesabz.
Necunoscuţii au percheziţionat locuinţa cineastului şi i-au confiscat computerul şi lucrurile personale, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit presei internaţionale, acesta ar fi fost arestat pentru că urma să producă un film "ostil regimului" din Iran şi ar fi dorit să distribuie această producţie.
Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/Dayereh", şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru "Offside".
A fost premiat de două ori la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d’Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).
Jafar Panahi a mai fost arestat pentru scurt timp, împreună cu familia sa, în vara anului trecut, după ce a asistat la o ceremonie de comemorare a lui Neda Agha Soltan, o tânără manifestantă ucisă în timpul mişcărilor de protest faţă de realegerea preşedintelui Ahmadinejad, în iunie 2009, devenită un simbol al opoziţiei.
Panahi nu mai are dreptul de a părăsi Iranul de când şi-a arătat în mod public sprijinul pentru opoziţie la Festivalul de Film de la Montréal, vara trecută, arborând culoarea verde, un simbol al acesteia. Din acest motiv el nu a putut participa la Festivalul de Film de la Berlin din februarie, unde a fost invitat.
În ciuda succesului avut în străinătate, filmele sale sunt cenzurate în Iran.
Ca mulţi alţi artişti iranieni victime ale cenzurii oficiale din ce în ce mai mari din ultimii ani, acesta l-a susţinut pe fostul premier Mir Hossein Moussavi în campania pentru alegerile prezidenţiale.
Mai mulţi cineaşti celebri, printre care Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Joel and Ethan Coen, Ang Lee, Michael Moore şi Oliver Stone, au semnat o petiţiei, în aprilie, pentru eliberarea lui Jafar Panahi.
Sursa: mediafax
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!