Interviu

(Timpul, 5 decembrie 2014 )Interviu exclusiv pentru TIMPUL. Vlad Filat: „Să scoţi din contextul alegerilor presiunea rusească nu este corect”

El consideră că noua coaliție de guvernare va fi constituită în scurt timp și că partidele proeuropene vor trebui să dea dovadă de unitate și în alegerile locale din 2015, pentru a ține piept presiunilor venite de la Kremlin. Surprinzător, Vlad Filat recunoaște că Moldova nu are justiție, iar poliția și procuratura sunt instituții nefuncționale. El are și o soluție pentru alegerea președintelui RM în 2016.
 
– Dle Vlad Filat, cum se explică, în opinia dvs., succesul neașteptat al socialiștilor la alegerile din 30 noiembrie?
– Dodon a acumulat cele mai multe voturi, dar nu a câștigat alegerile. Ideea este că, în ultimul timp, RM face față unui război adevărat, unor presiuni fără precedent ghidate de interesele rusești. Nu e vorba de utilizarea forței armate, însă elementele cu caracter economic, mediatic, umanitar, financiar sunt utilizate cu maximă intensitate și profesionalism. Iar cea mai mare nerealizare a guvernării noastre ține de lipsa unei informări suficiente a cetățenilor. Astfel, se creează anumite percepții, care se transformă în rezultat și în opțiunea de vot. De fapt, nu socialiștii au luat voturi în RM, căci votul lor este oferit direct lui Putin. Pe mine mă amuză Dodon, care umblă cu pieptul umflat, având în vedere acest rezultat, care nu-i aparține. Dincolo de lipsa informării, nu am reușit să asigurăm în RM securitatea informațională. Nu poţi să comunici cu oamenii despre valorile europene, dacă imediat după plecarea ta, vin alții care pur și simplu nimicesc aceste valori, printr-o manipulare asiduă.

– Cine se face vinovat de lipsa securităţii informaţionale?
– Este vorba despre lipsa voinței politice. Fără securitate informațională, nu poți lua decizii de interes național şi contrare intereselor Rusiei. Miza ruşilor în RM este mult mai mare acum, având în vedere evenimentele dramatice din Ucraina, dar și rezultatele obținute de ucrainenii în scrutinul prezidențial și parlamentar. Doar că vecinii noştri au avut caracter și au făcut regulă și în spațiul informațional și pe dimensiunea politică. Avem și noi nevoie de o reglementare, în baza căreia spațiul informațional al RM să nu fie virusat sau influențat prin intervenția abuzivă din afară.

„Rogozin nu dă degeaba din deget…”

– Există şi voci care afirmă că, în situaţia actuală, asupra RM planează şi pericolul unui conflict armat. Dodon a declarat că alegerile au fost falsificate, iar Kremlinul, prin Dmitri Rogozin, ne dă din deget că, de-ar fi rămas în cursă și Renato Usatîi, pro-rușii ar fi obținut o victorie zdrobitoare. Cât de real este pericolul unui asemenea conflict pentru Moldova?

– Eu nu cred că există un pericol real al unei intervenții militare, ca să spunem lucrurilor pe nume. Însă trebuie să fim prudenți şi să asigurăm funcționalitatea tuturor instituțiilor statului. Într-adevăr sunt periculoase aceste posibile destabilizări, care pot fi puse în aplicare de trădătorii de neam, cum ar fi Dodon sau cum ar fi un criminal de-alde Usatîi. Era o perioadă când muți aveau o satisfacție maximă când eu eram atacat fără dovezi. Eu le spuneam că eu nu intru în polemică cu cei care caută să destabilizeze situația în RM și ultimele evenimente demonstrează că am avut dreptate. Este important să nu repetăm aceste greşeli în viitor. Poate că la un moment dat ne convine, pur moldoveneşte, când un adversar politic este lovit, însă trebuie să fim atenți ca aceste acțiuni să nu depășească dimensiunea interpersonală. În cazul nostru, obiectivele au fost bine țintite. Proiectul ruşilor cu denumirea „Moldova” avea scopul bine determinat. Rogozin nu degeaba dă din deget, cu toate că un simplu calcul matematic arată că nu e așa cum zice el. Obiectivul lor a fost să lovească în PLDM şi în mine, ca să ne doboare. Recunosc, în parte au reușit.


– Dle Filat, în anii ’90, Chișinăul a deschis un dosar penal contra liderilor separatişti de peste Nistru, care fie că a fost clasat, fie că a dispărut. De ce acești oameni, care încalcă flagrant legea, nu sunt arestaţi?

– Situaţia este mult mai complicată. Suntem într-un proces de negocieri, în care sunt implicaţi foarte mulţi parteneri. Și clarificarea situaţiei va fi atunci când vom avea claritate în reglementare. Totuși, vă spun categoric și cu toată tăria că acest dezechilibru nu va continua. Nu putem tolera situaţia în care mii de cetățeni moldoveni cu anumite funcții sunt incluşi în aşa-numita „listă neagră” şi nu pot trece Nistrul, iar cei de acolo ne îngrădesc drepturile și circulă nestingherit prin RM, prin aeroportul de la Chișinău. Avem nevoie nu de o poziție mai dură, ci de corectitudine. Trebuie să avem echilibru, iar lucrul acesta să-l înţeleagă şi ei.

„Proiectul Usatîi este al serviciilor secrete rusești și al lumii criminale”

– Cum a apărut Renato Usatîi în RM?
– El nu a apărut de ieri sau de alaltăieri. L-am cunoscut și eu, dar nu în măsura în care debitează dânsul. El a cunoscut foarte multă lume. Mai trebuie să recunosc că el are o anumită capacitate de a intra în vorbă cu oricine. Cred că aceasta ține de o anumită școlarizare, pe care o are la bază. În RM, el a fost pur și simplu desantat. Şi nu este un proiect politic, ci un proiect mixt al serviciilor secrete ruseşti cu implicarea lumii criminale. El a fost conceput și lansat în Moldova cu obiectivul foarte clar de a destabiliza situația de la noi, inclusiv, dacă ar fi fost cazul, și cu utilizarea armelor. Și asta nu este glumă. Problema este cum a reușit un asemenea individ să ajungă într-o poziție în care mai avea de făcut un pas pentru a se transforma într-un actor politic.

– Partidul „Patria” a fost exclus intenţionat din cursa electorală în ultima săptămână, pentru ca Usatîi să nu adere la un alt partid?
– Eu nu pot să mă pronunț. Există instituțiile statului, care trebuie să argumenteze aceste lucruri.

– Eu am văzut originalul legitimației lui Renato Usatîi de prim-consilier de stat, cu semnătura dvs. Cum l-ați cunoscut și în ce legături aţi fost iniţial cu el?
– N-am fost prieteni, n-am avut parteneriate politice sau de alt fel. Am comunicat, dar pe dimensiuni foarte înguste şi în anumite situații. Cât ţine de legitimaţia respectivă, există o procedură de numire în funcție a consilierilor. Este semnată dispoziția, care nu poate fi secretă şi care se publică în Monitorul Oficial, după care persoana intră în statele de personal. În cazul lui, așa ceva nu a fost. Dacă el flutură cu ceva fals, va trebui să răspundă și pentru uz de fals.

– Dvs. nu ați semnat legitimația?
– Eu pot să repet încă o dată exact ceea ce am spus.

– Cu toate astea, Pirkka Tapiola și ambasada SUA s-au arătat îngrijorați de modul în care partidul „Patria” a fost exclus in cursa electorală.
– Eu nu pot să comentez declarațiile lor. Noi, în RM, avem instituții, care iau decizii.

„Cred că Dodon este șantajabil la Moscova”

– Dodon a anunțat că va propune organizarea unui referendum privind denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi aderarea Moldovei la UV. În cazul unui eşec, admiteți că, fiind susţinut de Rusia, ar putea să organizeze proteste masive? Mai ales că urmează alegerile locale, când el și Usatîi ar putea prelua controlul, la nivel local, asupra unei mari părţi din ţară. Și să ajungem în cele din urmă la așa-numitul Maidan moldovenesc…
– Să nu credeţi că noi, în perioada în care urmează, vom face jocurile lui Dodon. Noi trebuie să guvernăm o ţară şi să oferim oamenilor ceea ce aşteaptă: locuri de muncă, pensii, drumuri, şcoli, grădiniţe. Vom organiza lucrurile în aşa fel, încât să asigurăm oamenilor securitatea necesară.

– Adică, excludeţi un asemenea scenariu?
– Eu îl exclud.

– Cei care au lucrat cu Dodon, inclusiv ex-premierul Vasile Tarlev, susţin că acesta este gata să meargă la orice în schimbul banilor. Dacă e așa, cât de fidel credeți că va rămâne el în raport cu rușii?
– După cum a vândut şi vinde în continuare ţara, pot presupune că el este în stare de orice. Dar nu cred că i s-a oferit tot acest sprijin fără a fi şantajabil. Nu cred că Moscova nu şi-a luat măsurile necesare înainte de a-l finanţa şi de a-l fotografia la colţ de masă, alături de Putin.

– Cum aţi putut să-l convingeţi pe Dodon să-l voteze pe Nicolae Timofti la funcția de șef al statului? Chiar nici un ban nu i-aţi dat?

– Atunci situaţia a fost mai complicată, decât pare la prima vedere. El plecase din PCRM şi votul pentru Timofti a fost dictat, probabil, de dorinţa de a se securiza după plecarea de la comunişti. Cât ţine de zvonurile că i-am dat bani, eu infirm acest lucru.

– Nici Vlad Plahotniuc nu i-a dat?
– Dvs. m-aţi întrebat pe mine. Eu vorbesc în numele meu.

„Trebuie să oferim oamenilor rezultate cât mai rapide”

– Comisia Europeană și SUA au recomandat Chişinăului să formeze cât mai repede un nou guvern, iar dvs. aţi anunţat că nu mai contează funcţiile, când în joc este interesul naţional. Oricum, însă, partajarea funcțiilor se va face. Pentru că PL a fost data trecută ignorat în această privință, ce aţi fi gata să-i cedaţi lui Ghimpu din instituţiile subordonate PLDM: fiscul, vama, poliţia? Sau nimic?
– Eu nu ştiu dacă a fost cineva ignorat, dar cred că a fost prea multă discuţie în jurul funcţiilor în perioadele precedente. La ora actuală, însă, capacitatea coaliţiei de a face faţă situaţiei complicate în care ne aflăm este mai importantă decât funcțiile. Dacă cineva consideră că odată cu câştigarea alegerilor, problemele în ţară au fost rezolvate, greşeşte amarnic. Eu sunt convins că vom atinge un compromis, ca să avem cu toţii atmosferă necesară pentru a guverna liniştiți. Şi nu cred că vom avea nevoie de mult timp, căci ne cunoaştem foarte bine şi ştim ce avem de făcut. Mai mult, cred că de această dată urmează să avem cu toţii şi o deschidere mai largă la capitolul transparenţă. Atunci când nu există informaţie, apar şi speculaţii, care duc la neîncredere. Însă noi trebuie să oferim oamenilor rezultate cât mai rapide. Dacă mă întrebaţi de ce are nevoie RM acum cel mai mult, am să vă spun că are nevoie de putere exercitată în stat. Fără putere în stat, vom avea elemente criminale, distructive, intervenţii din afara ţării, în fața cărora suntem vulnerabili.

– Dacă nu veți implementa de urgență reformele, după cum a dat de înțeles și premierul Iurie Leancă, RM ar putea pierde șansa integrării europene, deoarece la alegerile următoare vor câştiga cu siguranță pro-ruşii.
– Nu vreau să intru în divergenţe cu dl prim-ministru Iurie Leancă. Viteza este foarte importantă, însă calitatea este determinantă. Noi trebuie să găsim echilibru între viteză şi calitate, fiindcă reforma nu presupune doar modificarea legislaţiei. Vine şi etapa a doua, de implementare, care este mai complicată.

„Anticipatele pentru RM ar însemna un dezastru”

– Să admitem şi altă situaţie. Ion Sturza spunea că PCRM ar putea fi folosit în calitate de piesă de şantaj pentru a tempera pretențiile PL. Dacă Mihai Ghimpu va avea cerinţe prea mari, e posibilă crearea unei coaliţii între PLDM, PD şi PCRM?
– Eu i-aş ruga foarte mult pe cei care cel puţin la nivel declarativ doresc binele acestei ţări să se abţină în această perioadă de la pronosticuri şi ghicit în cafea. Mai bine să ne ajute, decât să ne încurce. Eu pornesc tot timpul de la premisa optimistă, pentru că în caz contrar am putea face scenarii apocaliptice. Eu cred că liderii PLDM, PL şi PD au făcut declaraţii foarte clare despre opţiunea noastră. Şi exclud că șantajul va fi pus la baza negocierilor.

– Dacă Ghimpu va cere necondiționat ca Dorin Chitoacă să fie prim-ministru, ați putea să coalizaţi cu PCRM?
– Eu nu cred.

– Sau să mergeți la anticipate?
– Anticipatele pentru RM ar însemna un dezastru. Nu e vorba doar de pericolul implicării şi mai masive din partea Rusiei, ci de situaţia în care se află RM. Încă o campanie electorală înseamnă mult prea mult. Nu ştiu dacă ţara va rezista cu asemenea evoluţii.

– Rezultă că Dorin Chirtoacă ar putea fi premier?
– Fiecare cetăţean are dreptul să aleagă şi să fie ales. Vom discuta şi vom vedea. Opţiunea PLDM e cunoscută pentru toţi – dl Iurie Leancă să-şi continue exercitarea mandatului.

– Dvs. pretindeţi la vreo funcţie?
– Noi nu vorbim acum despre funcţii, ci urmărim crearea unei coaliţii funcţionale, care să asigure guvernarea RM. Rezultatul acestor negocieri va stabili anumite poziţionări.

– Va fi partajată şi funcţia de preşedinte al RM pentru 2016?
– Mi se pare absurd să discuţi despre mandatul preşedintelui din 2016. Până atunci avem de lucru. Totuși, PLDM va insista să modificăm Constituţia, pentru ca şeful statului să fie ales de către întreg poporul, precum e și firesc.

– Şi Igor Dodon a spus că va susţine acest proiect.
– Pe mine nu mă interesează Dodon, ci faptul ca cetăţenii să-şi poată alege preşedintele.

Care e diferența dintre socialiști și comuniști

– Dle Filat, ar trebui să recunoaştem și faptul că victoria celor trei partide proeuropene se datorează nu atât modului impecabil de guvernare, cât refuzului alegătorilor de a intra sub influenţă rusească …
– Nu, asta dvs. aşa vreţi să înţelegeţi.

– De ce aș vrea? Chiar şi alegătorii voştri, ai partidelor proeuropene, vă numesc hoţi, oligarhi, spun că aţi furat ţara, dar v-au votat pentru că nu aveau altă alternativă…
– Eu le sunt recunoscător celor care au votat și le mulţumesc colegilor mei de partid, care au muncit foarte mult. Noi am rezistat împreună la o presiune fără de precedent. Dacă cineva va face un studiu de caz, o să vedeţi prin ce a trecut partidul nostru şi eu personal. Unii consideră că noi am pierdut, dar nu e aşa. Noi am asigurat scheletul necesar viitoarei guvernări. Să obţii 23 de mandate după cinci ani de guvernare şi după atâtea presiuni înseamnă mult. Voturile proruseşti s-au luat din zona de nord, unde e embargou, din autonomia găgăuză şi votul etnic. De aceea să scoţi din contextul alegerilor presiunea rusească nu este corect. În 2010, contextul era altul. Atunci, înainte de alegeri, m-am întâlnit cu Putin la Sankt-Petersburg şi negociam acordul de asociere şi cel de liber schimb cu Rusia. Atunci ei nu aveau pretenţii, nu era război în Ucraina. Astăzi, însă, noua realitate ne obligă să trecem peste foarte multe animozităţi şi să fim uniţi. Să nu creadă cineva că i-au pus lui Dodon steluţa în frunte, l-au paraşutat în parlament, şi cu asta s-a terminat. Nu, el va avea suport încontinuu, financiar şi logistic, va fi consultat de cei mai buni experţi, va spune cât de bună e Rusia, va rezolva anumite probleme ale oamenilor, dar totodată va destabiliza situaţia în RM pe anumite segmente. De aceea alegerile locale de anul viitor vor fi determinante și iarăşi vom avea nevoie de solidaritate. Federalizarea RM, despre care vorbeşte Dodon, înseamnă control politic rusesc, nu al unui partid prorus. Aici și este diferenţa între socialişti şi comunişti. Dacă PCRM şi Voronin pot fi consideraţi ca fiind proruşi, PSRM şi Dodon sunt pur şi simplu un partid politic, care serveşte intereselor ruşilor, nu ale RM. Şi este, prin acţiune, împotriva RM.

– Cu toate acestea, care credeți că au fost cele mai mari greșeli pe care le-ați comis în timpul guvernării precedente?
– Nu sunt la spovedanie ca să-mi mărturisesc acum păcatele, dar nu există politician sau partid politic care nu greşește. Greșelile, probabil, sunt mai multe. Dar vă spun cu toată certitudinea că nu le-am făcut din rea-voinţă sau cu scopuri ascunse. Viteza cu care ne-am mişcat, poate lipsa de experienţă, poate conjunctura în care activam au adus la situaţii în care se putea mai bine. Cât ţine de anumite percepţii făcute pe seama noastră, când îi spui omului de dimineaţă până seara acelaşi lucru, el începe să te creadă. Este foarte greu să lupţi cu morile de vânt. E uşor să ieşi şi să spui: „Tu eşti hoţ, tu eşti bandit”. Orice problemă să o legi de cineva. Dar eu vă asigur că am sufletul împăcat. Societatea noastră are nevoie de transformări profunde, inclusiv la nivel de cultură şi comunicare.

„Nu voi vota niciodată pentru recunoașterea căsătoriilor între minoritățile sexuale”

– O altă parte din foștii alegători fideli, inclusiv ai PLDM, nu au votat deloc pe 30 noiembrie. Mă refer în special la creștini, care s-au simțit trădați, după ce ați adoptat Legea egalităţii de şanse. O lege care în esență pare a fi bună, dar care trezește îndoieli în rândul creștinilor că ar putea fi primul pas în copierea precedentul european, unde sunt legalizate căsătoriile între minorităţile sexuale şi adopţia copiilor de către aceste cupluri. Ce ați putea să le răspundeți acestor oameni?
– Toți cei care discută pe marginea acestei legi niciodată nu au citit-o. Ea se referă la drepturile mai multor categorii de cetăţeni. În privinţa minorităţilor sexuale, ea conţine un singur articol, care vizează nediscriminarea la locul de muncă. Atât. Noi putem să ducem lucrurile până la absurd şi, în rezultat, să stăm încremeniţi în sărăcie, pentru că ar fi posibil nu ştiu ce… Mulţi sunt supăraţi că am adoptat această lege, dar beneficiază din plin de dreptul de a călători fără vize în UE. Această lege a fost, dacă vreţi, o probă a maturităţii clasei politice. Totul depinde de noi. Cât ţine de legalizarea căsătoriilor între minorităţile sexuale, avem în UE foarte multe ţări creştine: România, Bulgaria, Grecia, Polonia, care nu au acceptat această practică.

– Unii deputați au votat această lege doar pentru că era o condiție în planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Să fie, dar cum Ucraina a putut să o refuze?
– Ucraina are vize pentru UE, dar noi putem circula numai cu paşaportul moldovenesc. Haideţi să nu facem exerciţii de genul acesta, pentru că ele sunt inutile. Noi am fost foarte responsabili în raport cu ţara, cu cetăţenii şi cu partenerii noştri externi. Pot să vă garantez că eu şi partidul pe care îl reprezint nu vom vota niciodată pentru recunoaşterea căsătoriilor între minorităţile sexuale.

„Justiție nu avem. Poliția și procuratura nu-și fac meseria”

– De ce nimeni dintre foştii demnitari comunişti, care au prejudiciat statul, nici Igor Dodon, nu au fost atraşi la răspundere penală, după cum promitea PLDM în 2008?
– Din cauza că nu am avut justiţie.

– De ce nu am avut?
– Din cauza că nu am reformat-o, nu am reuşit în această perioadă de timp.

– Ministerul Justiţiei este al PLDM. Unde se duc milioanele alocate din exterior pentru reformarea justiţiei?
– Această reformă este o strategie, care se implementează pe etape. Şi nu Oleg Efrim gestionează aceşti bani, ci Comisia Europeană, prin reprezentanţa lor la Chişinău. Cred că ar fi bine să-i întrebaţi pe ei cum au fost gestionaţi banii alocaţi până în prezent.

– Nu avem justiție, dar avem poliţie şi procuratură, adică instituții care de fapt intentează dosarele penale. De ce nu o fac?
– Pentru că nici instituţiile nu şi-au făcut meseria.

– În timpul guvernării voastre nu şi-au făcut meseria?
– Asta şi spun. Nu au fost funcţionale.

– Cine se face vinovat?
– Lipsa de voinţă politică. Fragmentarismul foarte des în coaliţie. Fiecare umblă cu interesul lui. Nu am avut acea putere unitară, la care mă refer.

– De la ce apar cele mai mari şi mai dese neînţelegeri într-o coaliţie?
– De la lucruri mărunte. Nu pot să vă dau un exemplu sau altul, dar totul porneşte de la slăbiciunea omenească. Omul este slab, dar trebuie să găsească puterea să-şi controleze emoţiile. Dacă nu-ţi domini emoţiile, te domină ele pe tine. Dar trebuie să înțelegem cu toții că acum lucrurile s-au schimbat și responsabilitatea noastră e mult mai mare. De aceea, noua guvernare va fi cu totul şi cu totul alta, pentru că sarcinile vor fi altele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *