Top picături chinezești 2014
SIS și 100 de amenințări
„Peste 100 de ONG-uri, servicii şi organizaţii, partide şi mass-media sunt gata să rupă în bucăţi Republica Moldova”, anunța directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Balan. Anunțul a fost făcut la începutul lunii septembrie a.c., iar numele acelor organizații nu este cunoscut nici până în prezent.
SIS-ul cunoaşte şi monitorizează în limitele legislaţiei aceste structuri şi persoane. Instituția a elaborat o hartă a riscurilor şi ameninţărilor securităţii statului. Mihai Balan, directorul SIS, a declarat că problema transnistreană este cea mai mare ameninţare pentru securitatea Republicii Moldova, dar concomitent este şi cea mai dureroasă problemă. „Ce pericol poate fi mai mare decât atunci când 10% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de formaţiuni separatiste, când staţionează ilegal trupe străine”, a spus Mihai Balan.
Partide cu milioanele nedeclarate
Cel puţin 14 milioane de lei nu au fost declaraţi în campania electorală. PDM nu a declarat 9,6 milioane de lei, PLDM – 2,96 mln. lei, PCRM – 703 mii lei, PL – 446,9 mii lei, PSRM – 411,6 mii lei, alții – 795,6 mii lei. Majoritatea cheltuielilor nedeclarate au fost efectuate pentru organizarea evenimentelor publice – 74,82 la sută.
Toate aceste informații au fost atestate în raportul elaborat de Promo-LEX. Specialiștii au constatat și că cel puțin șase concurenți electorali au efectuat cheltuieli pentru organizarea a 181 de concerte, șapte chefuri în discoteci, două evenimente de lansare în campanie și două concerte în afara țării. Au fost implicați cel puțin 91 de artiști, iar suma totală neraportată a fost de cel puțin 11 160 545 lei.
Mai mult, în document se constată că nouă concurenți electorali au omis reflectarea unor cheltuieli de publicitate în sumă de cel puțin 728 200 lei. De altfel, cel puțin PLDM, PSRM, PDM și PL au efectuat activități de campanie în șase țări. Cheltuielile neraportate de deplasare au fost de cel puțin 49 945 lei.
Renato Usatîi și pensiile
„Cât achităm din salariul brut în fondul de pensii? Câte puteri sunt în stat?”, sunt doar câteva întrebări, din cadrul interviului acordat Lorenei Bogza, la care Renato Usatîi nu a putut răspunde. Deși dorea să obțină un loc în parlament, Usatîi s-a cam bâlbâit atunci când i-au fost adresate câteva întrebări de cultură generală. Politicianul nu a știut să explice nici care este modul de formare a bugetului de stat, asta în ciuda aspirațiilor sale de a ajunge în parlament și de a schimba legi. El a declarat că nu este șef al Serviciului Fiscal. „Eu știu cum să măresc bugetul de stat foarte rapid de câteva ori”. Atunci jurnalista l-a întrebat cum dorește să mărească bugetul de stat dacă nu știe din ce se formează acesta.
Marina Radvan și poftele nesănătoase
Marina Radvan, actriță de profesie, se regăsește în lista noilor parlamentari din partea Partidului Socialist. Ea a apărut în câteva fotografii indecente, fiind luată în derâdere de internauți. În una dintre fotografii, Marina apare cu o inscripție pe piept: „Mă F*T pentru mâncare”, în alta, aceasta apare într-o poziție indecentă cu un bărbat.
Tânăra susține, însă, că în acele fotografii „este mult Photoshop și mizerie”. „Nu vreau să comentez toate prostiile care se întâmplă. Sunt fotografii trecute prin Photoshop. Noi nu ne lăsăm provocați”, a spus deputatul socialist pentru PRO TV.
Epopeea pietonalei
Lucrările de amenajare a străzii pietonale în Chișinău ar fi trebuit să se termine de Hramul capitalei, dar nici acum lucrările nu sunt finalizate. Nu a fost prima promisiune a autorităților cu referire la strada Alexandru Diordiță. Potrivit viceprimarului municipiului Chișinău Nistor Grozavu, la începutul toamnei ar fi rămas doar de amenajat carosabilul care traversează străzile Alexandru cel Bun și Cosmonauților. Autoritățile locale ne poartă cu vorba deja din 2012. De atunci termenul de dare în exploatare a străzii a fost amânat de mai multe ori.
Călătorul Marinuța
Fostul membru al Partidului Liberal, ex-ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, care a fost şi vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator, a anunţat, la începutul lui noiembrie, că aderă la PDM. Conform lui, această formaţiune are un parcurs proeuropean şi prodemocratic şi „pentru că în interior nu există frustrări şi sunt acceptaţi membri cu diferite viziuni”.
Pagină realizată de Ana Gherciu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!