ROMÂNIA

Topul celor mai BUNE filme românești din ultimii 10 ani

După Revoluție, producătorii de filme românești au propus subiecte diferite, alternând realitatea de dinaintea regimului comunist cu teme sociale, unele inspirate din filmele comerciale în stil occidental sau american. Problemele contemporane se regăsesc și în topul realizat de VISTA, care propune o listă de apariții cinematografice românești lansate în ultimul deceniu.

Locul 10: Toată lumea din familia noastră (2012)

O dramă cu accente comice, filmul Regizat de Radu Jude și cu Șerban Pavlu în rol principal deschide topul de astăzi. Toată lumea din familia noastră tratează ironic povestea tristă a unui tată care încearcă să-și ducă fetița la mare, în ciuda faptului că fosta lui soție și noul ei iubit se opun. Aceștia vor să-l îndepărteze pe Marius de fiica sa, iar personajul interpretat de Pavlu devine din ce în ce mai agresiv.Locul 9: Sieranevada (2016)

Tema familiei disfuncționale a fost la modă în ultimii zece ani în rândul regizorilor români. Acțiunea din filmul lui Cristi Puiu are loc la trei zile de la atentatul din redacția Charlie Hebdo și la 40 de zile de la moartea tatălui personajului principal, Lary. Interpretat de Mimi Brănescu, Lary este un medic trecut de 40 de ani care asistă, aproape letargic, la destrămarea familiei sale în timpul parastasului tatălui său.

Locul 8: La Gomera (2019)

La Gomera, al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumpoiu, este un fel de Ocean’s Eleven în Insulele Canare. O poveste funny și densă a unui polițist care își trădează în mod constant atât colgii de la departamentul de poliție, cât și gangsterii cu care este în cârdășie. O călătorie intensă în lumea unui limbaj fluierat, cu multe răsturnări de situație, plină de umor negru și de numeroase cadavre.

Locul 7: Acasă (2020)

Cel mai premiat film românesc de anul trecut, Acasă este un documentar-eveniment care spune povestea unei familii de romi care trăiește în inima Deltei Văcărești și care refuză să se mute în oraș. Câștigător al premiul pentru cea mai bună imagine la festivalul Sundance, Acasă este pe de o parte o explorare estetică a unei oaze de natură lăsată de izbeliște din mijlocul Bucureștiului, iar pe de altă parte o atentă investigație asupra modului în care se schimbă viața familei Encache.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *