Cultură

Tot mai puţină lume la Festivalul de Poezie „Grigore Vieru”…

Conceput ca un dialog cultural Chişinău-Iaşi, el se desfăşoară în zilele de 26-27 octombrie la Chişinău şi 28-29 octombrie – în vechea capitală a Moldovei.

În dimineaţa zilei de ieri, la Cimitirul Central din Chişinău s-au adunat câteva zeci de oameni pentru a depune flori la mormântul poetului. Din România au fost prezenţi mai mulţi scriitori, iar de la Chişinău doar trei – acad. Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija şi Titus Ştirbu. Actuala conducere a Uniunii Scriitorilor din Moldova n-a fost prezentă la eveniment. Din câte am aflat, ea nici n-a fost invitată.

A urmat un parastas, săvârşit de un sobor de preoţi, în frunte cu parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”, protoiereul Ioan Ciuntu, apoi a luat cuvântul acad. Mihai Cimpoi. El a spus că Grigore Vieru a fost şi rămâne prin opera sa un mare luptător pentru limba română. La rândul său, ministrul Culturii, Boris Focşa, a menţionat: „Grigore Vieru a fost ca un dar de la Dumnezeu pentru noi. Ne-a deschis ochii la lucruri simple, dar veşnice”.

La ora 11.00, participanţii la festival s-au deplasat la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, unde, de asemenea, au depus flori. Conform programului, aici urmau să rostească discursuri primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi cel al Iaşiului, Gheorghe Nichita. În locul edilului capitalei noastre a luat cuvântul viceprimarul Nistor Grozavu, care a spus că Chirtoacă se află într-o deplasare. El a subliniat semnificaţia evenimentului, afirmând că Grigore Vieru este cel care a adus limba română la loc de cinste în casa noastră. Nu a venit nici primarul de Iaşi. În schimb, de la Riga, Letonia, a fost prezent poetul Leons Briedis care, în 1968, a tradus în letonă o carte de versuri a lui Grigore Vieru. „Aceasta a fost prima carte de versuri a poetului apărută peste hotare”, a menţionat el. Au mai luat cuvântul Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, scriitorul şi editorul ieşean Daniel Corbu, unul dintre organizatorii festivalului, poetul Nicolae Dabija, soţia regretatului scriitor – Raisa Vieru ş.a., iar elevii de la Şcoala primară nr. 83 „Grigore Vieru” din Chişinău au prezentat un recital de versuri din creaţia marelui poet.

În aceeaşi zi, la Academia de Ştiinţe a Moldovei au fost lansate cărţi dedicate poetului (evocări, monografii), precum şi ediţii ale operei şi CD-uri book sau muzicale, semnate de Theodor Codreanu, Paul Gorban, Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Daniel Corbu şi Nicolae Jelescu. Seara, la Sala cu Orgă a fost prezentat spectacolul extraordinar de muzică şi poezie „Litanii pentru orgă”, realizat de marele actor român Dorel Vişan, acompaniat de Svetlana Strezev la orgă şi Corala „Vocile primăverii” (dirijor – Mădălina Ganea).

Astăzi, în Sala azurie a AŞM va fi vernisată expoziţia de carte, grafică, afişe, manuscrise şi fotografii „Grigore Vieru”. Tot aici va putea fi vizionat filmul „Lacrima Basarabiei”, realizat de Grigore Elisei (TVR Iaşi), după care va urma Simpozionul „Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc”. La ora 14.00, participanţii la festival se vor întâlni cu studenţii şi profesorii Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, unde a studiat poetul Grigore Vieru.

Mâine şi poimâine, festivalul va continua la Iaşi, unde vor avea loc o suită de manifestări, la care vor participa acad. Eugen Simion, Adam Puslojic (Serbia), Leons Briedis (Letonia), acad. Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija ş.a. Cea de-a III-a ediţie a festivalului se va încheia cu gala premiilor şi cu spectacolul de muzică şi poezie „Scrisoare din Basarabia”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *