Opinii și Editoriale

Totul se poate împărtăși

Ca să nu vă obosesc cu ironiile mele, propun să urmărim textul președintelui: „Am avut o întrevedere cu marele artist din Federația Rusă și bunul meu prieten, Filip Kirkorov care se află în Moldova la invitația mea, pentru a participa la Festivalul Căpșunelor și Mierii, care se va desfășura astăzi în satul meu natal Sadova.

În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale, pentru contribuţie la consolidarea relaţiilor culturale moldo-ruse, am conferit interpretului de muzică ușoară, compozitorului și producătorului din Federația Rusă, domnului Filip Kirkorov titlul onorific „Artist al Poporului”.

I-am urat succese în activitatea de creaţie și am subliniat că este oricând binevenit în țara noastră.

Menționez că Filip Kirkorov și-a început cariera artistică, la mijlocul anilor ʼ80, anume în Moldova. Totodată, marele artist este compozitorul piesei cu care trupa „DoReDoS” a reprezentat Republica Moldova la concursul internațional Eurovision-2018, precum și a susținut și promovat activ trupa în cadrul acestei competiții muzicale, în rezultat interpreții moldoveni ajungând în top 10 din cele 43 de țări participante la concurs.”

Dacă ați văzut bijuteria de text, în care virgulele par trântite cu furca din podul casei de la Sadova, textul în care limba nu e nici română, nici „maldavenească”, pentru că dacă ar scrie așa elevii noștri la Bacalaureat, s-ar revedea cu colegii la toamnă („pentru contribuţie la consolidarea relaţiilor”, „precum și a susținut și promovat”, „competiții muzicale”, „în rezultat interpreții moldoveni” etc.). Nouă, în fața unor astfel de declarații, nu ne rămâne decât să ne întrebăm: în ce limbă e scris textul, al cărui popor e artistul și cărui popor slujește „prezidentul”?

Dar nu doar textul ne dă dureri de cap, ci și fotografiile, nepotrivite, fără o conduită diplomatică ș.a.m.d. Cum bine nota scriitoarea Maria Pilchin pe Facebook referitor la fotografia de grup: „am impresia că președintele a venit la plajă la patru ace…” Da, Maria, asta e impresia noastră de câțiva ani, de când l-am văzut pe Igor Dodon în halatul prezidențial, scăldându-se la copcă.

Ei, dar să luăm o gură de aer proaspăt și să conștientizăm că nu doar rușinea se împărtășește cu poporul, ci și bucuria. Pentru că dincolo de exploziile de penibil ale președintelui, cred că jumătate din iubitorii de sport din Moldova au trăit la cote maxime de emoție și bucurie primul Grand Slam, câștigat de Simona Halep.

O performanță uluitoare, dar așteptată, un moment despre care știam că va veni. O șansă de a uita pentru câteva ore de politica din țară, din vecini, din toată lumea și de a ne bucura pentru și cu Simona Halep.

Pentru noi, muritorii de rând, adevărații artiști ai poporului sunt premiați cu aprecierea noastră, nu cu ordinele președintelui. Un președinte care se laudă că e și cu estul, și cu vestul, dar care merge la cules de căpșune cu prietenii din est. Și bineînțeles că nu veți găsi vreodată un cuvânt de felicitare pentru performanțele artiștilor și sportivilor de peste Prut, indiferent cât de mult i-am iubi noi. Și bine face! Că nu avem nevoie de așa ceva.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *