Externe

Trăiască Regele!

Pe când eram mic, auzeam de la tata, dar şi de la oameni mai în vârstă din mahalaua noastră foarte multe lucruri interesante din viaţa Regelui Mihai al României. Atunci nici nu puteam să-mi închipui minunea că viaţa îmi va oferi şansa să mă întâlnesc cu Majestatea Sa – simbol al întregului neam românesc.

În vara anului 1990, împreună cu un grup de artişti din Chişinău, am concertat pe vapoarele firmei „Bateaux Mouches”, care transporta turişti din toată lumea pe râul Sena pentru a le arăta cele mai frumoase monumente arhitecturale ale Parisului: Palatul Regal, Catedrala „Notre Dame” , Curtea de Justiţie ş.a.

Sigur, fiind la Paris, nu puteam să nu-i telefonez maestrului Gheorghe Zamfir, care era stabilit de mai mulţi ani în capitala de pe malul Senei. Într-o seară, Zamfir a venit cu familia sa pe vaporul unde cântam noi şi, timp de câteva ore, am cântat împreună, spre marea noastră satisfacţie, dar şi a călătorilor, care imediat l-au recunoscut şi l-au aplaudat.

Peste câteva zile, Gheorghe Zamfir îmi telefonează şi mă întreabă dacă noi, artişti basarabeni, am dori să participăm la un concert organizat în onoarea Familiei Regale a României. Deşi R. Moldova era atunci parte din URSS şi la Chişinău se mai aflau încă trupele militare ale imperiului sovietic, minunea minunilor se întâmpla! Era culmea vieţii mele! Nici nu-mi venea să cred că voi avea ocazia să văd şi eu Regele României.
La concertul care a avut loc la 12 septembrie în Sala de conferinţe a Hotelului „Meridien-Etoile” au mai participat cunoscuţi artişti români stabiliţi în Franţa: Lola Bobescu-Vioară, Eduardo Ricci-Pian şi, bineînţeles, Gheorghe Zamfir. După concert, am fost invitaţi la recepţia oferită de Regele Mihai. Majestatea Sa ne-a salutat, adresându-ne cuvinte sufleteşti, iar pe mine m-a invitat să stau lângă el. Pe parcurs, a vrut să afle de la mine cât mai multe lucruri despre Basrabia. Chiar şi-a amintit cum, în 1935, a fost cu tatăl său, Regele României Carol al II-lea, la Bălţi, unde au dezvelit un falnic obelisc în cinstea eroilor Primului Război Mondial.

Astăzi, Regele Mihai al României îşi sărbătoreşte vârsta de 90 de ani. Cred că toată lumea românească, inclusiv basarabenii, vor găsi o clipă să facă, asemenea mie, un gest de respect cu mâna pe inimă: Trăiască Regele!

Vasile Iovu,
artist al poporului

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *