Eveniment

Trei raioane şi municipiul Chişinău trec la autonomie financiară

Şeful Direcţiei finanţe a Consiliului raional Ocniţa, Constantin Gudima, a declarat pentru IPN că noua lege le va permite celor 21 de primării din raion să cheltuiască mai mulţi bani pentru administraţie, cultură, amenajarea teritoriului. „Aceste primării, practic, nu au de pierdut în urma implementării noului sistem de finanţare. Singurul perdant este bugetul raional, care urmează, în doi ani, să-şi ajusteze cheltuielile la posibilităţile reale”, a mai spus Constantin Gudima.

Noul sistem, pilotat în cele patru unităţi administrativ-teritoriale, creşte responsabilitatea administraţiilor locale în ceea ce priveşte colectarea veniturilor proprii, din impozitul funciar, arenda pe terenuri, patrimoniul public. Referindu-se la riscuri, Constantin Gudima a menţionat că autoritatea publică ar putea să nu fie în stare să genereze şi să încaseze venituri. Iar asta înseamnă că ar putea să nu-şi poată acoperi cheltuielile, pentru că ar putea să nu aibă veniturile corespunzătoare.

Proiectul de modificare a legii cu privire la finanţele publice locale a fost votat de către Parlament, în noiembrie 2013. În 2014, legea intră în vigoare în trei raioane-pilot şi în municipiul Chişinău. În restul unităţilor administrativ-teritoriale modificările vor fi aplicate începând cu 2015.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *