Trei sute de paraşutişti americani vor pleca la Liov pentru exerciţii de antrenament cu armata ucraineană
Sosirea trupelor, care a fost semnalată în urmă cu câteva săptămâni şi invocată recent, luni, de către comandantul Brigăzii americane 173 aeropurtate – unitatea care va furniza trupele – ar reprezenta un eveniment important în contextul crizei din Ucraina. Nu contează numărul sau misiunea lor, ci doar faptul că sunt forţe de luptă americane. Statele Unite ar fi luat decizia de a trimite forţe combatante în Ucraina, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimul timp, pentru a propulsa relaţia Americii cu Ucraina la un nou nivel.
Aşadar, le semnalează ruşilor că Ucraina, chiar şi informal, este acum într-o relaţie specială cu Statele Unite. În acelaşi timp, exerciţii militare au loc în Marea Neagră, cu o navă de război şi un crucişător ale SUA şi logistică românească, bulgară şi turcească. Este un exerciţiu de rutină, dar în aceste condiţii, rutină capătă acum o semnificaţie specială. Şi armata rusă conduce exerciţii în sudul Rusiei şi în Nordul Caucazului, incluzând Armenia, Abhazia şi Osetia de Sud. Semnificativ este că exerciţiile se extind în Crimeea. Ele se concentrează pe apărarea aeriană. În mod semnificativ, şi NATO, şi ruşii desfăşoară exerciţii militare în jurul ţărilor baltice.
Armatele fac exerciţii tot timpul, dar context înseamnă totul. Înainte de războiul ruso-georgian din 2008, Statele Unite derulau exerciţii împreună cu forţele georgiene, în timp ce ruşii desfăşurau exerciţii la nord de Georgia. Americanii s-au întors acasă când exerciţiul s-a încheiat. Ruşii au rămas pe poziţii: Exerciţiul a fost preambulul pentru intrarea ruşilor în Georgia. În mod similar, ceea ce fusese înainte o rutină nu este neapărat tot o rutină şi acum.
Statele Unite au indicat că ar putea introduce un număr mic de forţe în Ucraina. Ruşii pot vedea cu uşurinţă asta că pe un anunţ al unei forţe mai mari. Potrivit lui Nikolai Patrusev, preşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse: "SUA finanţează grupuri politice, sub pretextul promovării societăţii civile, la fel ca în revoluţiile colorate din fosta Uniune Sovietică şi din lumea arabă. Totodată, SUA folosesc sancţiunile impuse din cauza conflictul din Ucraina ca pe un pretext pentru a provoca suferinţă economică şi a acumula nemulţumire. Este clar că administraţia de la Casa Albă a contat pe o deteriorare abruptă a standardul de viaţă al ruşilor şi pe proteste de masă. Unii din Rusia acuză Statele Unite că încearcă să îl răstoarne de la putere pe preşedintele Vladimir Putin, iar alţii acuză CIA că l-ar fi omorât pe liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, pentru a genera proteste. Între timp, ipoteza americană este că Putin ar fi ordonat uciderea lui Nemţov.
Atmosfera a devenit tot mai toxică. În aceste condiţii, fiecare exerciţiu militar trebuie să fie luat în serios pentru implicaţiile sale. Exerciţiile SUA în Ucraina şi în Marea Neagră pot fi privite ca o repetiţie pentru acţiuni navale şi forţe mai mari. Pentru partea americană, accentul pus pe apărarea antiaeriană ridică posibilitatea unei acţiuni ruse spre vest. Dacă ruşii ar ataca Ucraina, iar americanii ar alege să opună rezistenţă, primele mijloace disponibile ar fi forţa aeriană proiectată pentru a lovi concentraţii armate. Riposta rusească nu este propria forţă aeriană, care este limitată, ci mai degrabă sunt rachetele sale mobile şi strategice sol-aer, pentru a împiedica accesul aeronavelor pe cerul de deasupra atacatorilor. Prin urmare, dintre toate exerciţiile care pot provoca îngrijorare în Statele Unite cu privire la intenţiile ruseşti, exercitarea acestei capacităţi ar ridica spectrul unei potenţiale invazii ruseşti a Ucrainei.
Există, desigur, o anumită lipsă de fond a acestei retorici şi strategii. Nu sunt anii 1980, cu forţe masive atent instruite şi desfăşurate de ambele părţi. Statele Unite intenţionează să trimită un batalion de paraşutişti. Asta nu înseamnă prea mult. Armata rusă este o umbră a armatei sovietice, iar capacitatea sa de a avansa, chiar şi cu o rezistenţă minimă, este limitată. În acelaşi timp, retorica şi acuzaţiile disproporţionate faţă de forţele disponibile sunt totuşi de remarcat. Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei a acuzat, în esenţă, Statele Unite că încearcă să şubrezească Federaţia Rusă. Americanii spun că ruşii au încălcat teritoriul unui stat suveran şi trebuie să fie combătuţi. Iar moartea lui Nemţov a declanşat acuzaţii atât împotriva FSB, cât şi a CIA.
Este dificil de văzut cum fiecare parte îşi susţine poziţia; a devenit o confruntare americano-rusă. Ambele se blochează tot mai mult într-o postură ostilă. Niciuna nu este în poziţia de a lansa un război, dar ambele sunt, în cele din urmă, capabile de a purta unul. Ne-am aşteptat la un nou Război Rece între Statele Unite şi Rusia, dar suntem surprinşi de viteza şi de ura care marchează această confruntare. Forţa nu atinge nivelul de ură, dar având în vedere intensitatea, nimeni nu ar trebui să fie încrezător că această forţă nu va fi generată.
sursa: radiochisinau.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!