Actualitate

TUPEU! Femeia cu 5 copii care a fost grațiată, va ataca Republica Moldova la CtEDO

Comisia pentru Problemele Grațierii Persoanelor Condamnate pe lângă președintele Republicii Moldova a refuzat să o recomande președintelui spre grațiere și au avut suficiente motive să facă asta. Persoana nici nu a întors datoria către partea vătămată, nici nu a vrut să-și recunoască vina. Nici la eliberare nu prea a vărsat multe lacrimi pe jos, nici mulțumiri nu a împărțit către cei care au eliberat-o, semn că așa și trebuia să fie. Despre bărbatul păgubit care așteaptă de ani buni să-i fie întorși cei peste 10.000 de euro, nu cred că are rost să vorbim. Pentru presă și politicienii care își fac capital politic pe seama acestui caz, asta contează mai puțin.   

În opinia mea, adevărul este unul dur. În spatele calificării de „mama cu cinci copii” stă o escroacă care, pe lângă mulți păgubași, a mai jonglat și sistemul. Este suficient să răsfoiți cele 10 hotărâri ale instanțelor, ca să vedeți pentru ce a mai fost dată în judecată anterior, mult mai devreme de a avea atâția copii. Dacă ar fi să ne referim strict la cauza pentru care a fost condamnată, în special, să citim integral motivarea instanței, intrăm și în esența acestui personaj victimizat de liderii politici. Natalia a avut doar un copil când a comis infracțiunea. La scurt timp, a mai făcut patru, deși prin 2015 a divorțat și mereu s-a plâns că nu are bani. Știu că nu este nici etic şi nici la modă să ne dăm cu părerea pe subiectele personale, dar arătați-mi în Moldova o mamă care având atâtea procese de judecată și datorii de întors, face trei – patru copii. Despre divorțul „din acte” nu mai are sens să vorbim, pentru că este foarte probabil ca Spielberg sau Cameron să facă un film demn de premiile Oscar.   

Ce facem cu celelalte mame din pușcării?

Să sperăm că această grațiere va educa persoana să nu mai comită infracțiuni și că aceasta va învăța din greșelile trecutului. Dar ce facem cu celelalte mame din pușcării?

De exemplu, din cele 280 de femei condamnate la Penitenciarul Nr.7 Rusca, 40 de femei sunt mame cu trei sau mai mulți copii. Oare situația lor nu este la fel de dramatică? Și intuiția îmi spune că au mai puține păcate decât are Natalia. De cealaltă parte, dacă ne gândim că Ilan Șor a fost condamnat la doar șapte ani de pușcărie, iar această persoană la opt ani de pușcărie pentru o sumă de sute de ori mai mică, ne dăm seama că avem și o problemă de sistem și de aplicare inechitabilă a legii. Indiferent de numele persoanei, opt ani de pușcărie pentru o asemenea infracțiune este o perioadă prea mare și o pedeapsă incorectă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *