Turcia susţine că SUA au promis să stopeze înarmarea forţelor kurde, şi a avertizat Washington-ul să părăsească oraşul Manbij
Ofensiva militară a Turciei din nord-vestul Siriei îndreptată împotriva miliţiilor kurde YPG a deschis un nou front în războiul civil din Siria ce se desfăşoară deja de şapte ani de zile, ofensivă ce a tensionat relaţiile dintre Washington şi aliatul său NATO.
Ankara consideră forţele YPG drept grupări teroriste, o extensie naturală a Partidului Muncitoresc Kurd, PKK, şi a reacţionat cu furie la politica Statelor Unite de a susţine forţele kurde prin armament şi pregătire. Forţele kurde au jucat un rol predominant în campania împotriva ISIS.
De la începutul acestei ofensive militare, preşedintele Tayyip Erdogan a afirmat că armata turcă vor avansa est către oraşul Manbij, ceea ce ar implica o posibilă confruntare cu forţele americane staţionate acolo.
Consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Trump, H. R. McMaster i-a transmis purtătorului de cuvânt al preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, că Statele Unite nu vor mai aproviziona cu armament miliţiile YPG, au susţinut sâmbătă mai mulţi oficiali turci.
„A fost subliniat faptul că riscurile de securitate la adresa Turciei trebuie să fie luate în considerare. S-a căzut de acord şi asupra necesităţii unei colaborări strânse pentru a evita potenţiale neînţelegeri”, se arată în comunicatul Ankarei.
Această înţelegere va fi văzută cel mai probabil drept o victorie diplomatică semnificativă pentru Ankara în urma acestei campanii, în special în condiţiile în care trupele Turciei şi aliaţii lor din Siria au realizat un progres modest, ploile abundente şi vremea închisă afectând capacitatea forţelor aeriene de a conduce misiuni de bombardament.
Ministrul de Externe al Turciei a afirmat că Statele Unite trebuie ca, după această promisiune, să dea dovadă de măsuri concrete, inclusiv de retragerea trupelor sale din Manbij. „Statele Unite trebuie să taie legăturile cu organizaţiile teroriste şi să-i facă să renunţe la armament imediat. Trebuie să adune tot armamentul şi muniţia pe care le-au oferit, şi trebuei să să retragă din Manbij imediat.
Pentru moment nu există vreun răspuns din partea departamentului de Stat american care să confirme versiunea oficialilor turci.
Statele Unite au desfăşurat circa 2,000 de militari în oraşul Manbij tocmai pentru a descuraja o confruntare dintre Turcia şi grupurile de rebeli susţinute de către Washington.
Un înalt oficial al Forţelor Democratice din Siria, grupare susţinută de către Statele Unite, a declarat că un atac pe scară largă din partea Turciei va primi „un răspuns pe măsură”.
Sursa: Adevarul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!