Externe

Turcii au ieșit în stradă împotriva lui Erdogan, după ce lira s-a prăbușit – VIDEO

Au avut loc demonstrații în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În locurile unde se protestează au fost desfășurate trupe de securitate care au intervenit împotriva manifestanților, transmite digi24.ro.

Mulțimea a scandat: „Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării (formațiunea lui Erdogan care deține puterea în Turcia) să răspundă în fața poporului”.

Sute de studenți de la Middle East Technical University au mărșăluit pe stradă în fața campusului, cerând demisia guvernului turc. Un șofer de autobuz le-a susținut protestul elevilor prin claxonul mașinii. Poliția a intervenit și a anunțat că nu va permite elevilor să părăsească școala pentru a protesta.

Pe lângă Istanbul și la Ankara, au existat, de asemenea, rapoarte despre proteste în orașul din nord-vestul Turciei, Eskişehir.

Turcia trece prin cea mai gravă criză economică din ultimii 20 de ani
Lira turcească era marţi în cădere liberă, doborând un nou record, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor, potrivit Bloomberg. Astfel, s-a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani. De la începutul anului şi până în prezent lira turcească a pierdut 40% din valoare, iar 20% din această scădere s-a înregistrat numai de la începutul lunii noiembrie.

Ultima depreciere a venit după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a salutat recenta decizie a Băncii Centrale de a reduce şi mai mult costul creditului, în pofida criticilor venite de la economişti şi investitori care se plâng că politica monetară a Turciei devine din ce în ce mai iraţională şi impredictibilă. În timp ce majoritatea băncilor centrale ale lumii înăspresc politica monetară, pe fondul sporirii inflaţiei, Turcia a redus dobânda de bază cu patru punte procentuale începând din septembrie, în ideea de a stimula exporturile şi crearea de locuri de muncă.

Ultima dată când lira a înregistrat o tendinţă de depreciere atât de îndelungată a fost în 2011, când ţara a cunoscut o spirală de hiperinflaţie şi creştere a datoriilor care în cele din urmă au adus la putere partidul AK al lui Erdogan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *