Internațional

Ucraina retrage acreditarea ambasadorului Iranului la Kiev după ce rușii au atacat Odesa cu drone iraniene

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a luat măsuri după ce Iranul a furnizat Rusiei drone kamikaze.

Ambasadorului iranian a rămas fără acreditare și totodată, a fost redus și numărul diplomaților ambasadei Iranului la Kiev, se arată într-un mesaj pe Twitter.

Gestul a fost făcut în contextul în care armata ucraineană a anunțat, vineri, că drone de atac de fabricație iraniană au fost folosite pentru a lovi portul Odesa.

Odesa este principala piață de desfacere pentru exportul de cereale ucrainene în cadrul acordului încheiat în iulie cu Rusia și negociat de Turcia și ONU.

Comandamentul Operațional de Sud al armatei ucrainene a scris pe Telegram că „Odesa a fost atacată de drone kamikaze de pe mare”.

Oficialii americani au declarat anterior că Rusia a cumpărat drone de fabricație iraniană. Armata a precizat că „două drone au distrus clădirea administrativă din zona portuară, iar serviciile de salvare sting un incendiu”.

În urma atacului, un civil a fost ucis.

Reamintim că agenții ruși au început să se antreneze în Iran cu aceste drone la sfârșitul lunii iulie. Moscova a achiziționat și a transferat apoi dronele Mohajer-6 și pe cele din seria Shahed – Shahed-129 și Shahed-191 – pe teritoriul rus, potrivit oficialilor americani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *