Ucraina și aliații săi stabilesc principiile reconstrucției post-război
Ucraina şi aliaţii ei în lupta împotriva agresiunii ruse au convenit marţi, 4 iulie, în Elveţia asupra principiilor ce vor trebui să ghideze reconstrucţia ţării după război, în special combaterea corupţiei şi continuarea reformelor, transmite AFP cu referire la Agerpres.
Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa Rusiei, ai instituţiilor internaţionale şi ai sectorului privat s-au reunit începând de luni la Lugano pentru a stabili jaloanele reconstrucţiei Ucrainei, care potrivit preşedintelui acestei ţări, Volodimir Zelenski, trebuie să fie ”sarcina comună a întregii lumi democratice” şi ea va fi una ”colosală”. În acelaşi timp, premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat la 750 de miliarde de dolari suma necesară ridicării ţării din ruine.
Dar perspectiva unui aflux al miliardelor de dolari a readus în atenţie îngrijorările legate de corupţie, un fenomen endemic în Ucraina.
La finalul reuniunii a fost adoptată ”declaraţia de la Lugano”, în care semnatarii ”se angajează să susţină pe deplin Ucraina pe tot parcursul său” şi să lege acest parcurs de statutul ei de ţară candidată la UE, admiţând totodată că Ucraina însăşi trebuie să-şi conducă propria reconstrucţie.
Documentul subliniază că ”procesul de relansare trebuie să contribuie la accelerarea, aprofundarea, extinderea şi realizarea eforturilor de reformă şi rezilienţă ale Ucrainei în conformitate cu calea sa europeană”, iar ”procesul de reconstrucţie trebuie să fie transparent şi responsabil în faţa poporului ucrainean”.
Textul insistă că acest proces trebuie de asemenea să fie ”incluziv şi să garanteze egalitatea sexelor”.
Conferinţa de la Lugano va fi urmată de alte două, una condusă de UE peste câteva luni şi cealaltă anul viitor în Marea Britanie.
„Sunt convins că într-un an nu vom mai vorbi despre proiectul unui plan, ci de rezultate, de proiecte reuşite şi oportunităţi realizate”, a susţinut premierul ucrainean, care a sugerat confiscarea activelor ruseşti din Occident pentru finanţarea parţială a efortului de reconstrucţie a ţării sale.
De asemenea, Banca Europeană pentru Investiţii a propus crearea unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei în valoare de circa 100 de miliarde de euro, pe modelul planului european de redresare post-COVID, în care primele 20 de miliarde să reprezinte contribuţii ale statelor UE şi ale bugetului european sub formă de granturi, credite şi garanţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!