Actualitate

UE a ajuns la o înțelegere secretă cu Tiraspolul?

Vestea este neașteptată pentru publicul larg pentru că, pe parcursul anului 2015, reprezentanții Uniunii Europene declarau categoric că, dacă Tiraspolul nu va aplica Acordul de Asociere semnat de R. Moldova cu UE, atunci începând cu 1 ianuarie 2016, companiile transnistrene vor pierde facilitățile la export.

Pe 23 octombrie, la Chișinău a venit într-o vizită oficială comisarul european pentru Comerț Cecilia Malmström. Atunci ea a declarat că regimul preferențial de comerț între regiunea transnistreană și Uniunea Europeană va expira pe 1 ianuarie 2016 și nu va fi prelungit, iar viceministrul Economiei Octavian Calmâc spunea că autoritățile de la Chișinău trebuie să convingă partea transnistreană să accepte Acordul de Liber Schimb din cadrul Acordului de Asociere. Tiraspolul părea însă de neînduplecat, mai ales că era preocupat de campania electorală pentru Sovietul Suprem, în care se promova, la nivel politic, vectorul de integrare în Uniunea Euroasiatică. La sfârșitul anului 2015, urmau să expire Preferințele Comerciale Autonome în cadrul cărora companiile din regiune pot exporta majoritatea produselor fără taxe vamale. Acestea trebuiau a fi înlocuite cu alte tarife mai înalte. Drept rezultat, potrivit estimărilor analiștilor de la Chișinău, exporturile din regiune urmau să se scumpească cu circa 12-17% (în funcție de produs), iar cele mai afectate erau produsele textile, metalele, băuturile și alte produse agroalimentare. În limbajul producătorilor de pe malul stâng al Nistrului, a apărut deja sintagma „problema lui 1 ianuarie”, astfel încât toți așteptau o hotărâre referitor la noul regim de comerț cu UE începând cu 2016.

„Au fost mai multe scenarii”

Pe 11 decembrie, președintele camerei de comerț și industrie din Tiraspol, Iurii Ganin, i-a anunțat pe directorii de întreprinderi că UE și Transnistria au ajuns la o înțelegere potrivit căreia companiile republicii separatiste vor avea posibilitatea să exporte în continuare fără taxe vamale pe piața europeană. „Acum putem să spunem că, în anul 2016, nu vor avea loc niciun fel de schimbări pentru întreprinderi, dar avem sarcina ca în anii următori să facem acest regim mai stabil și sigur. Uniunea Europeană, la rândul ei, și-a asumat anumite obligații de a garanta faptul că instituțiile R. Moldova nu vor împiedica exportul și importul nostru”, a spus Ganin. Tot săptămâna trecută, așa-zisul guvern al regiunii transnistrene a aprobat bugetul pentru anul 2016, care prevede venituri de 200 milioane de dolari SUA pentru anul viitor și cheltuieli de două ori mai mari. Dacă nu s-ar fi ajuns la un acord privind regimul comercial cu UE, volumul bugetului republicii nerecunoscute ar fi fost și mai mic. „Pentru economia transnistreană ar fi o catastrofă. Potrivit diferitelor estimări, bugetul nostru ar pierde 20-50 milioane de dolari, iar luând în considerare efectul în lanț, pierderile ar putea constitui 80 milioane de dolari. Mai mult decât atât, în zona de risc ar nimeri 15 mii de muncitori în diferite ramuri ale economiei”, a declarat pentru postul de televiziune local așa-numitul viceministru al dezvoltării economice al rmn, Dmitri Boltrușco. În loc să fie convinși de Chișinău că trebuie să aplice Acordul de Asociere, diplomații de la Tiraspol susțin că ei au fost cei care i-au convins pe reprezentanții UE. Cel puțin, astfel sună declarațiile oficiale. „Am reușit să convingem colegii europeni că Transnistria are nevoie de o abordare specială. Obligarea respectării acordului semnat dintre UE și Moldova fără acordul nostru e o tentativă fără perspectivă. Cea mai dificilă etapă a negocierilor a decurs în toamna anului curent și părțile au reușit să stabilească în comun parametrii de bază ai regimului comercial. Este foarte important să menționăm că acum au loc proceduri de aprobare în structurile UE, dar deja putem spune că, începând cu 1 ianuarie 2016, întreprinderile transnistrene vor păstra posibilitatea comerțului fără taxe cu Uniunea Europeană”, a declarat pentru televiziunea locală așa-numitul viceministru al afacerilor interne a Transnistriei, Dmitri Palamarciuk. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk a spus că erau examinate mai multe scenarii. „În cazul unui scenariu negativ, un șir întreg de întreprinderi și-ar fi oprit activitatea. Adunam resurse pentru ca, începând cu 1 ianuarie, să putem să le reorientăm către pensii și salariile bugetarilor. Dacă UE nu și-ar fi schimbat abordarea până în anul 2016, atunci situația s-ar fi agravat și mai tare”, a adăugat acesta.

„UE-cea mai stabilă piață”

Multe fabrici din regiune lucrează după schema outsourcing, cu alte cuvinte, execută comenzile unor producători europeni din materia primă pe care aceștia o oferă. În acest mod activează companiile Softshuz, Terri-pa, Rida, Floare și Tighina, care produc o gamă largă de încălțăminte aproape exclusiv pentru UE, și companiile producătoare de haine Odema, Vestra, Intercentre-Lux și Fabrica de țesut din Râbnița. „Astăzi vânzările noastre pe piața europeană s-au majorat cu 20-25%. E un indiciu bun pentru noi, lucrăm cu succes cu piața occidentală. Nu putem să ne gândim la alte piețe mai stabile decât cea europeană”, susține directorul fabricii „Floare” din Bender, Boris Chiciuc. De aceeași părere este și directorul întreprinderii Softshuz, Iurie Ceban. „Cred că a fost o decizie corectă și cumpătată pentru ca economia regiunii să lucreze și să pătrundă pe toate piețele fără excepție”, declară ultimul.

Delegația UE nu comentează

Partea cea mai misterioasă a acestei știri, care a calmat spiritele în mediul de afaceri transnistrean, este faptul că autoritățile de la Chișinău, funcționarii UE au luat apă în gură. La solicitarea TIMPULUI privind confirmarea existenței unui acord cu Transnistria, reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova ne-au spus că deocamdată nu comentează și că o vor face la timpul potrivit. „Regret că nu avem informație oficială de la Guvernul R. Moldova. Eu nu admit ideea că UE ar putea să negocieze ceva cu așa-zișii transnistreni. Este un nonsens, este suficient să ne uităm la populația UE și la populația așa-zisei Transnistrii. Probabil este o înțelegere în culise, în urma căreia Tiraspolul va fi nevoit să accepte pas cu pas prevederile DCFTA (Acordul de Liber Schimb, n.red.). Chișinăul păstrează tăcerea, dar Tiraspolul nu poate să ascundă acest lucru, deoarece agenții economici oricum așteptau 1 ianuarie. Însă nici Tiraspolul nu spune adevărul până la capăt. Asta e o presupunere, o ipoteză. Așa că mai avem nevoie de ceva timp, sperăm că va ieși adevărul la suprafață”, a comentat pentru TIMPUL, analistul politic Oazu Nantoi.

Roman Chirca, economist a comentat: „Am văzut discuțiile în jurul existenței unui acord secret, mie îmi pare absurdă chestia asta. Asta ar însemna o recunoaștere indirectă a transnistrenilor ca entitate para-statală. E o provocare de zile mari. Mai ales că nu este nevoie de implementarea Acordului de Asociere de regimul separatist, ca agenții economici din Transnistria care sunt, de fapt, agenți economici înregistrați în R. Moldova, să beneficieze de partea comercială a acordului”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *