Externe

UE: Noul presedinte al Ucrainei va aduce probabil stabilitate in relatiile energetice cu Rusia

Noul presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, va aduce probabil stabilitate si securitate in relatiile cu Rusia in domeniul energiei, potrivit unui raport al Comisiei Europene adresat ministrilor Energiei din statele UE reuniti vineri la Bruxelles, transmite Reuters.

Documentul subliniaza ca este probabil ca Ianukovici sa revizuiasca actualele contracte de livrare a gazelor rusesti catre Ucraina si Europa. "Relatiile cu Rusia in domeniul energiei se vor imbunatati, probabil, si, pana acum, Naftogaz a fost capabila sa isi respecte obligatiile financiare", se arata in raport.

Autoritatile europene au urmarit cu atentie relatiile dintre Kiev si Moscova, dupa ce divergentele din ianuarie 2009 privind preturile au dus la sistarea livrarilor catre Europa timp de trei saptamani. "Principala provocare pentru noul presedinte va fi gasirea unei solutii la dificultatile structurale si financiare din sectorul gazelor", se arata in raport.

Comisia a criticat incapacitatea fostului premier Iulia Timosenko a aplica reformele convenite, in iulie 2009, cu UE si institutiile financiare internationale pentru sectorul gazelor, in cadrul programului de finantare stand-by. "Noul presedinte ucrainean trebuie sa ia masuri urgente pentru imbunatatirea stabilitatii economice si financiare, prin cooperarea stransa cu FMI, astfel incat sa continue programul de finantare", a aratat CE.

Masurile necesare reducerii tensiunilor in relatiile est-vest in domeniul energiei includ constituirea de capacitati de stocare a gazelor in Ucraina de catre companii europene, separarea conductelor ucrainene de gazoductele de tranzit si crearea unui consortiu pentru operarea sistemului de tranzit pe teritoriul ucrainean.

Potrivit raportului, niciuna dintre aceste optiuni nu a obtinut sprijin suficient din partea tuturor partilor implicate – UE, industria gazelor din UE, Rusia/Gazprom si Ucraina/Naftogaz. Ianukovici sustine insa in prezent infiintarea unui consortiu intre Ucraina, Rusia si UE pentru operarea sistemului ucrainean de transport al gazelor.

Sursa: Money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *