UE și SUA critică magistrații de la Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău: Moldoveni merită o justiţie independentă
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au venit cu o reacție comună, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat un șir de decizii ale Comisie Pre-Vetting, cauzele fiind trimise la re-evaluare, conform deschide.md.
„Uniunea Europeană/Statele Unite ale Americii/Regatul Țărilor de Jos] se alătură partenerilor internaționali în susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Cetăţenii moldoveni merită o justiţie independentă, integră, eficientă, responsabilă şi transparentă. Reforma sistemului judiciar este un element cheie pe calea Moldovei către aderarea la UE”, se menționează într-o declarație comună a partenerilor.
În acest sens, reprezentanții Uniunii Europene, ai SUA și ai Regatului Țărilor de Jos au specificat că toate acele decizii trebuie examinate cu atenție și că ei în continuare vor susține activitatea Comisiei Pre-Vetting.
„Suntem convinși că membrii Comisiei de Evaluare vor analiza în detaliu raționamentele Curții și vor lua în considerare toate constatările, aplicând expertiza și profesionalismul lor în reevaluarea acestor recursuri în conformitate mandatul lor independent, respectând legislația națională, cea europeană și internațională”, se mai arată în declarație.
Între timp, autoritățile internaționale le-au dat o notă de încredere celor din Comisia Pre-Vetting, menționând că această Comisie are un rol crucial în reforma justiției.
„Activitatea Comisiei Independente de Evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor reprezintă un fundament important pentru reforma justiției în Moldova. S-a reușit deja verificarea persoanelor care au devenit între timp membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și examinarea candidaților care sunt gata să fie numiți în Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia de Evaluare și-a demonstrat profesionalismul și conștiinciozitatea, iar noi apreciem în mod deosebit modul în care s-a desfășurat acest process”, mai scriu reprezentanții partenerilor externi.
Amintim, că la 1 august, Curtea Supremă de Justiție a decis să fie reexaminate 21 de cazuri, în care candidații nu au trecut de testul Comisiei Pre-Vetting. Acest lucru a creat un scandal, după ce mai mulți demnitari și entități din jurisprudență au criticat deciziile CSJ. Totuși, Comisia Pre-Vetting a anunțat că urmează să examineze cele expuse de CSJ și să dea verdicte.
Sursa Stiripesurse
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Justitie independenta nu exista niciune, nici in UE si nici in SUA, cu atat mai putin in RM, care vine dupa ani de rusificare. Poate nu stiti cum “justitia independenta” din Italia adaposteste coruptii din Romania si ii fereste de inchisoare. Poate nu stiti cum “justitia independenta” din Marea Britanie face acelasi lucru. Dar “marii justitiari”, “incoruptibilii” din UE si SUA dau lectii de “bune maniere” moldovenilor. Niste escroci prefacuti, asta sunt “justitiarii” din UE si SUA !