Actualitate

UE va acorda Republicii Moldova peste 400 de milioane de euro pentru agricultură, reforma administrației și a poliției

Memorandumul vizează sprijinul financiar acordat de UE Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017 și a fost semnat de către Johannes Hahn, Comisar UE pentru Politica Europeană de Vecinătate și negocieri pentru extindere și de către premierul Iurie Leancă.

De asemenea, a fost semnat acordul de finanțare pentru susținerea implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Prin cadrul strategic unic, UE își propune să acorde asistență necesară pentru implementarea angajamentelor și a obiectivelor politice, definite în cadrul Acordului și a Agendei de Asociere UE-Republica Moldova. Acesta pune bazele asistenței strategice acordate Republicii Moldovai în perioada 2014-2017 pentru susținerea implementării Agendei de Asociere. Este vorba de o sumă de 410 milioane de euro.

Cele trei sectoare prioritare sunt reforma administrației publice, dezvoltarea agricolă și rurală, reforma organelor de poliție și managementul frontierei. Toate aceste sectoare vor aborda elemente cheie ale dezvoltării economice și sociale, precum și statul de drept și securitatea.

Semnarea Memorandumului reflectă angajamentul politic luat de către Uniunea Europeană și Republica Moldova față de prioritățile asistenței acordate, precum au fost stabilite în Cadrul Strategic Unic. Aceste priorități au fost identificate și aprobate în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, în baza Strategiei Naționale de Dezvoltare "Moldova 2020".

”Asistența oferită Republicii Moldova de către UE va susținere agenda ambițioasă de reforme a țării, ce include consolidarea statului de drept, diversificarea economiei țării și aducerea țării mai aproape de UE”, se arată într-un comunicat de presă.

UE este unul dintre partenerii cheie ai Republicii Moldova privind acordarea asistenței financiare concrete și a expertizei tehnice și cooperează deja în acest sens cu țara noastră în diferite domenii. Acestea includ reforma sistemului justiției, al celui energetic, al sănătății, al educației și culturii, al finanțelor publice, al dezvoltării economice și al comerțului, precum și proiectele de infrastructură a apei și a transporturilor.

În ceea ce privește programul de susținere a implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), care va ajuta instituțiile publice, cetățenii și comunitatea de afaceri să înțeleagă beneficiile și oportunitățile pe care le aduce Acordul de Asociere cu UE, inclusiv posiblitatea de a crește accesul pe piața UE.

Susținerea DCFTA acordată Moldovei (30 milioane euro) ia în vizor competitivitatea întreprinderilor mici, dezvoltarea legislației conform standardelor de calitate ale UE și promovarea exporturilor și a oportunităților investiționale, și campaniile de comunicare și informare privind Acordul de Asociere cu UE.

Instrumentul European de Vecinătate (IEV) a fost adoptat în martie 2014 și are scopul principal de a promova o zonă comună de prosperitate și bună vecinătate prin dezvoltarea unei relații speciale bazate pe cooperare, pace și securitate, respectând valorile universale : democrație, statul de drept și respectul drepturilor omului.

Acest instrument indică faptul că susținerea oferită de Uniunea Europeană în cadrul IEV ar trebui să se concentreze pe promovarea unei cooperări politice consolidate, a unei democrații durabile și profunde, a unei integrări economice progresive și a unei dezvoltări incluzive și durabile.

Fondurile UE pentru implementarea DCFTA au fost acordate Republicii Moldova în 2014 prin mecanismul ‘more for more’ (mai mult pentru mai mult) al noului Instrument European de Vecinătate: programul umbrelă pentru mai multe țări. Acest mecanism recompensează progresul reformelor democratice prin alocarea suplimentară de fonduri.

Programul umbrelă pentru mai multe țări facilitează implementarea unei abordări în bază de stimulenți prin alocarea suplimentară de fonduri statelor vecine selectate, în conformitate cu progresul demonstrat în dezvoltarea unei democrații aprofundate și comprehensive (‘more for more’ – mai mult pentru mai mult).

Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *