Chișinău

ULIM – un model universitar contemporan

Acest sincretism i-a conturat imaginea de paradigmă educațională – model dincolo de hotarele republicii. Biografia universitară relativ tânără, dar concludentă este relevată de performanţele de până acum. Din an în an numărul celor care preferă să fie instruiţi în cadrul celor trei cicluri: licență, masterat și doctorat este din ce în ce mai impunător. Acum doi ani am decis să nu ratez și eu această perspectivă şi am optat pentru Facultatea de Litere a ULIM, unde am găsit posibilităţi extraordinare de formare multilaterală.

Anume asemenea posibilităţi căutam atunci când am absolvit liceul şi voiam să-mi urmez studiile în România, la fel ca mulți alți tineri care preferă studiile peste hotare, în speranța că vor acumula cunoştinţe profunde care le vor permite să se afirme pe viitor, inclusiv pe plan profesional. Atunci, am prezentat documentele de studii şi am fost admis la Universitatea „Lucian Blaga”, dar m-am pomenit într-un sistem nou de predare, puţin diferit, mai ales pentru studenții basarabeni. La Târgu Jiu însă, un oraș românesc de tradiție, am vizitat filiala unei universități din Moldova, care, în baza legislaţiei româno-moldovene cu avizul Ministerelor Educaţiei din România şi Republica Moldova activa de 15 ani în baza contractului de asociere dintre Fundaţia Tudor Vladimirescu, Gorj, România şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Chişinău. Aici, la Centrul de Consultanţă, Orientare şi Selecţie pentru Studii la ULIM din Târgul-Jiu, unde se organizează cursuri ID şi FR atât în România, cât şi în UE, pentru proaspeţii absolvenţi de liceu alţi doritori cu studii medii cu diplomă de bacalaureat, am aflat pentru prima dată despre ULIM. În urma discuțiilor cu studenții filialei respective, am înțeles că aceștia erau foarte mulţumiţi de oportunitățile oferite, considerând-o o universitate de avangardă, care pledează pentru diversitatea studiilor universitare, în continuă ascensiune, în concordanță cu sistemele educaționale din Europa, poziționată la nivelul universităților UE, poate chiar în concurență cu acestea, racordată la documentele legislației naționale, europene și internaționale. Faptul că această Alma Mater suscită și captează din an în an atenția, interesul și aspirația a tot mai mulți doritori de a fi înmatriculați este indiscutabil. De exemplu, foarte relevant mi se pare faptul că Facultatea de Litere a ULIM pune accentul pe pregătirea de translatori-interpreți bilingvi cu opțiuni facultative ale mai multor limbi, în concordanță cu actualele tehnologii educaționale, implementate prin intermediul aplicării celor mai noi și moderne mijloace informaționale. Aș vrea să subliniez onoarea de-a o avea drept profesor pe dr., profesor universitar. A. Guțu, precum şi eforturile pe care le depune pentru formarea noastră profesională și profesionistă Decanul Facultății de Litere dr. conf. univ. L. Hometkovski, doctorii conferenţiari T. Podoliuc, Z. Camenev ș.a.

ULIM s-a lansat, acum 22 de ani, ca o nouă paradigmă educațională şi de atunci urmează o traiectorie în ascensiune, în pofida mai multor vicisitudini pe care le-a întâlnit în cale, inerente, probabil, pentru tot ce e nou şi progresist.

Marius Chiriță, student în anul II la ULIM


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *