Politică

Ultima oră: Filip reacționează la poziția dură a UE față de stagnarea din R. Moldova

„Am făcut cunoştinţă cu poziția exprimată ieri de către Consiliul Uniunii Europene în ce privește Republica Moldova. Mesajele sunt clare si le înţelegem perfect. Salut angajamentul Consiliului UE pentru dezvoltarea relațiilor Moldova – UE și reafirm că Guvernul Moldovei acționează și el în acest sens. Am regăsit în aceste concluzii confirmarea că direcţia aleasă de Guvernul Republicii Moldova este cea corectă.

Cîteva reacţii punctuale:

În primul rând, ne axăm agenda de guvernare pe implementarea Acordului de Asociere RM-UE, reieşind din aşteptările cetăţenilor.

În al doilea rând, ne mişcăm spre o reformă instituţională profundă, lucrând la întărirea instituţiilor financiar-bancare, a autorităţilor anticorupţie, a administrației publice, precum și la îmbunătățirea climatului investițional.

În al treilea rând, lucru pe care îl reconfirm cu această ocazie, Guvernul acţionează deja şi va acţiona în continuare, având o comunicare constantă, cu media, societatea civilă, opoziţia, teritoriul. Orice dificultate poate fi şi trebuie să fie soluţionată prin dialog constructiv.

Știm ce avem de făcut, iar acest Guvern are voința politică pentru a duce Moldova mai departe pe calea europeană.

Mâine vom discuta aceste şi alte subiecte actuale în cadrul reuniunii Comisiei Guvernamentale pentru Integrarea Europeană”, scrie premierul.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat ieri, 15 februarie, o rezoluție în privința Republicii Moldova, care conține atât unele concluzii dar și recomandări pentru noua guvernare de la Chișinău. În rezoluția formată din 13 puncte se menționează că este important ca guvernarea din Republica Moldova să pună în regim prioritar depolitizarea instituțiilor de stat, reforma justiției dar și a sectorului financiar-bancar, recăpătarea încrederii cetățenilor dar și să asigure independența mass-media.

Totdată în rezoluție, Chișinăului i se cere să clarifice ce s-a întâmplat în 2014 în sistemul bancar și să caute să recupereze fondurile dispărute, aducându-i în fața justiției pe cei vinovați. Auditul celor trei bănci va trebui efectuat de o structură specială, în cooperare cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Pentru a evita repetarea unor asemenea cazuri de prevenire a spălării banilor legislația va trebui adusă în concordanță cu cea europeană.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *