Justiție

ULTIMA ORĂ! Plahotniuc, Nichiforciuc, Vîlcu, Zara au primit 30 de zile de arest în dosarul blanchetelor pentru pașapoarte

Patru figuranți din dosarul penal denumit generic „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte” au obținut mandate de arest preventiv, anunță Procuratura Anticorupție (PA). Astfel, potrivit Replica Media, figuranții vizați sunt fostul șef al PDM, Vladimir Plahotniuc, omul de afaceri Alexandru Vîlcu, un apropiat al Igor Dodon, fostul director al Agenției Servicii Publice, Vladimir Zara și fostul deputat al Partidului Democrat, Eugeniu Nichiforciuc.

„Având în vedere neprezentarea persoanelor citate anterior pentru a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuiți/învinuiți, procurorii anticorupție au întreprins măsurile necesare prevăzute de legislație pentru asemenea proceduri”, a anunțat PA.

În acest sens, procurorii anticorupție au înaintat demersuri în instanța de judecată, unde au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în contumacie, pe un termen de 30 zile, în privința unei persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice, precum și în privința a 3 reprezentanți ai mediului de afaceri care au fost beneficiarii efectivi a plăților achitate nejustificat, urmare a încheierii abuzive a unor acte juridice de către Agenția Servicii Publice, entitate succesoare a Î.S. „CRIS REGISTRU”.

Astfel, în rezultatul examinării demersurilor înaintate de către procurorii anticorupție, pe parcursul zilelor de 9 septembrie, și respectiv 12 septembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au emis mandate de arestare preventivă în privința celor patru persoane vizate supra, pe un termen de 30 zile.

În continuare procurorii urmează să întreprindă acțiunile suplimentare care se impun în vederea anunțării în căutare a persoanelor enunțate și asigurarea prezentării acestora la organul de urmărire penală.

Vă amintim că urmărirea penală pe acest caz, a fost pornită la 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală (PG), pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material, de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice.

Ulterior, la 5 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție (PA) a mai pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal. Aceste cauze penale au fost conexate într-o procedură unică.

Menționăm că pe parcursul zilei de 3 mai 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI și ai Centrului Național Anticorupție au efectuate 60 percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Ulterior, în rezultatul examinării demersurilor procurorilor anticorupție privind aplicarea arestului preventiv în privința celor 13 persoane reținute în cadrul dosarului privind achiziționarea blanchetelor la ASP, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile a 11 persoane, liberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile a unei persoane și respectiv plasarea în arest preventiv pe un termen de 20 zile a ex-directorului ASP, Serghei Railean.

În aceeași zi, 3 mai, angajații Procuraturii Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ai Serviciului Protecție Internă a MAI (SPIA), au desfășurat percheziții și la omul de afaceri Alexandru Vîlcu, un apropiat al socialistului Igor Dodon, bănuit că ar fi unul dintre beneficiarii efectivi ai banilor din schema implementată la ASP.

Potrivit sursei citate, Vîlcu în prezent se află peste hotarele țării și nu a putut fi reținut.

De asmenea, fostul deputat al Partidului Democrat, Eugeniu Nichiforciuc și fostul director al Agenției Servicii Publice, Vladimir Zara, vizat în dosarul penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte, s-ar fi aflat în luna iunie a în Grecia, unde urmau să se întâlnească cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit surselor Jurnal TV.

În ceea ce privește fostul șef al Partidului Democrat din Moldova (PDM), din iunie 2019, Vlad Plahotniuc este declarat ca fugar și dat în urmărire internațională. Fostul lider al PDM are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”, fiind învinuit pe trei capete de acuzare.

ASP a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie 2021, o licitație în valoare de aproximativ 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare.

Ulterior, pe atunci șef al ASP, Vladislav Zara a acuzat instituția prezidențială că ar face presiuni asupra ASP pentru a anula licitația nominalizată. În reacție, Președinția a declarat că acuzațiile directorului Agenției vin după ce organele de drept au fost sesizate pe acest caz.

Sursa: Replicamedia.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *