ULTIMA ORĂ! Rusia închide porțile pentru produsele agricole din Republica Moldova. Care este motivul?
Din 15 august, Rusia a interzis importul de produse vegetale din mai multe regiuni ale Moldovei din cauza încălcării repetate a cerințelor de carantină, transmite Realitatea.md.
Anterior, Rosselkhoznadzor a avertizat că transporturile de produse vegetale contaminate din Republica Moldova către Rusia continuă, în ciuda unui avertisment trimis în luna iulie cu privire la posibila introducere a restricțiilor.
Anterior, serviciul federal de stat de supraveghere fitosanitară din Rusia a informat că în iulie, au găsit molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia din frunze de salvia.
Produsele agricole vor fi interzise în Rusia din următoarele regiuni ale Moldovei: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.
„Partea moldovenească a fost informată în mod repetat de acest lucru de către Rosselkhoznadzor. Cu toate acestea, nu a existat un răspuns adecvat din partea lor. Măsurile luate de partea moldovenească pentru a respecta cerințele fitosanitare internaționale și ruse la furnizarea de produse reglementate către Federația Rusă sunt insuficiente. Având în vedere cele de mai sus, pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină, se introduc restricțiile de mai sus” a declarat consiliera șefului Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară Rosselkhoznadzor, Iulia Melano.
Coincidență sau nu dar, astăzi, 9 august, CNA și procurorii anticorupție au descins la trei funcționari responsabili de siguranța alimentelor. Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat, contra mită, certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în UE, Ucraina și Rusia, potrivit Echipa.md.
Potrivit actului de sesizare, în perioada 2017-2021 inclusiv, angajații de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău, a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.
Astfel, într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulţi agenţi economici specializați în producerea paleţilor și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare. În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că actele au for emise comercianților în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat, aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii.
Pe parcursul investigării schemei de corupție sistemică, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA. Ofițerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei, către funcționari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilit în cadrul anchetei.
Ulterior, în urma percheziţiilor desfășurate în această dimineaţă, 9 august, trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din mun. Chişinău au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiați de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile și în automobilele acestora, în birourile de serviciu, dar şi în ghişeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcţiei.
Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă. Menționăm că, legislaţia națională prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.