Actualitate

ULTIMA ORĂ! Șeful SIS, Vasile Botnari, trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită. Bunuri de peste 28 milioane de lei – sub sechestru

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire de îmbogățire ilicită a fostului șef de la SIS, Vasile Botnari. De asemenea, a fost trimisă în instanță și cauza penală de învinuire de complicitate a soacrei sale, transmite TV8.

Faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019. Atunci, învinuitul a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), perioadă în care acesta și-a cumpărat bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea cărora depășea cu mult mijloacele financiare dobândite de către învinuit.  De exemplu, în perioada 2014-2019, soacra fiind pensionară a avut venituri de doar aproximativ 329 000 lei în total și tot în aceeași perioadă a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei.  Fiica, neavând venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și mașină cu o valoare totală de peste 5,9 milioane lei.

Conform probatoriului administrat, ulterior pornirii urmării penale, au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Prin urmare, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale.

Potrivit legii (art. 330/2 alin.(2) Cod penal), îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400.000 lei și 500.000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani. În ambele cazuri, legea prevede și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Vă amintim că Vasile Botnari este vizat în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică.

Fostul director al SIS a fost reținut la data de 29 martie, fiind vizat într-un dosar privind îmbogățirea ilicită.

De asemenea, PA a efectuat percheziții la domiciliul lui Vasile Botnari, după care l-au reținut pentru 72 de ore. Ulterior, procurorii Anticorupție au solicitat mandat de arest pentru 30 de zile, iar pe 1 aprilie acesta a fost plasat în arest preventiv în izolatorul CNA pentru 25 zile.

Mai târziu, la 20 aprilie, Judecătoria Chișinău printr-o decizie l-a transferat în arest la domiciliu, însă Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea instanței și a dispus plasarea acestuia în arest la Penitenciarul nr.13.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *