Editorial

Ultima redută a socialiștilor

Interesant, de unde au luat ei atâția bani. E de-a dreptul comic să vezi în orașul condus de Chirtoacă imense panouri cu numele lui. Pentru un străin care nu știe rusa sau româna probabil că orașul arată ca un mic URSS în care numele lui Lenin era veșnic cu oamenii.

Diferența, colosală – aș spune, e că primarul nu stă de laudă pe toate gardurile. Ci pentru că (a câta oară?) se pregătește un referendum, din bani nelămuriți până la capăt, ca să fie schimbat primarul Chișinăului.

Panourile sunt din vreme în vreme ocupate de socialiști. Aceleași pe care de multe ori citim „La mulți ani, Victorița mea iubită!” – o formă de felicitare publică pe care eu nu am mai întâlnit-o în alte țări. Socialiștii monopolizează din când în când aceste panouri, fie ca să felicite veteranii, fie ca să ni-l țină proaspăt în minte pe președintele celor care l-au votat, fie ca să se ia de Chirtoacă.

Știu că există multe plângeri împotriva unui primar care trebuie să se ocupe de cel mai mare oraș al țării cu un buget de cinci ori mai mic decât cel al Iașului. Și știu că sunt lucruri pe care nu îmi place cum le gestionează Primăria. Dar ori de câte ori vorbim de o înlocuire trebuie să ținem cont de un curs logic: dacă scoți ceva, ce pui în loc?

Un socialist care în plină criză umblă după primar cu cizme de cauciuc? Ați ascultat vreodată cap-coadă un discurs de-al lui Ion Ceban? De pe altă planetă, într-o limbă necunoscută. La așa președinte de țară, așa viitor primar. Nici nu mai trebuie să ne punem imaginația la contribuție ca să înțelegem ce fel de capitală vom avea.

Chișinăul, vă place sau nu Chirtoacă, a rămas singura fortăreață europeană a Moldovei. Și nu vă amăgiți, nu vor fi alții cu suficient capital politic și financiar ca să îl răstoarne pe Chirtoacă. Tot socialiștii vor câștiga.

Când s-a hotărât alegerea președintelui de către popor, tot așa s-au înghesuit toți să susțină inițiativa, convinși că Maia sau Năstase au șanse să câștige. La Primărie a existat momentul Oazu Nantoi. Și când colo ce am văzut? Nici Nantoi la Primărie, nici Platforma DA la Președinție.
Exact aceeași poveste e pe punctul să se repete. Plini de orgolii partinice, oamenii se grăbesc să încheie mandatul lui Dorin Chirtoacă, deși puțini se pot lăuda cu o astfel de vechime în câștigarea alegerilor. Ceea ce va urma, ar trebui să știm. Am văzut-o la alegerile prezidențiale. Socialiștii au reușit să profite de dezbinarea oamenilor și de nemulțumirea generală și să îl ducă pe Igor Dodon la Președinție.

E Dodon mai bun? A alungat nemulțumirile oamenilor? Ne-a umplut de mândrie rupându-și papucii pe la Moscova? Tocmai de aceea insist: toți avem nemulțumiri legate de Primărie, suntem însă pregătiți să îl înlocuim pe Chirtoacă? Va fi mai bun noul primar? Nu cumva ne grăbim să dăm de pământ cu ultima redută proeuropeană? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *