Actualitate

Ultimele noutăți de pe frontul din Ucraina. Zonele cheie de luptă

Războiul din Ucraina continuă. Vă prezentăm cele mai relevante noutăți de pe frontul din Ucraina care au avut loc în acest weekend. 

  1. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut discursul său nocturn în urmă cu câteva ore și a declarat că „zonele cheie de luptă” sunt, printre altele, Severodonetsk, Lysychansk, Bakhmut și Popasna.

„Lucrăm în fiecare zi pentru a ne consolida apărarea. Este vorba în primul rând de o aprovizionare cu arme. În fiecare zi apropiem momentul în care armata noastră îi va depăși pe ocupanți din punct de vedere tehnologic și al puterii de foc. Desigur, multe depind de parteneri, de disponibilitatea lor de a furniza Ucrainei tot ce este necesar pentru apărarea libertății. Și mă aștept la vești bune în acest sens încă de săptămâna viitoare”, a spus președintele ucrainean.

  1. Zelenski a precizat că sâmbătă au avut loc bombardamente în orașul Mykolaiv, soldate cu un mort și șapte răniți.

„Obuzele au lovit o zonă rezidențială, la douăzeci de metri de grădiniță – aceștia sunt inamicii aleși de Federația Rusă. Din nou și din nou voi reaminti lumii că Rusia trebuie să fie în sfârșit recunoscută oficial ca stat terorist, stat – sponsor al terorismului. Acest lucru este pur și simplu adevărat. Acest lucru este corect și reflectă realitatea de zi cu zi pe care ocupanții au creat-o în Ucraina și pe care sunt dornici să o aducă mai departe în Europa. Și acest lucru trebuie să fie consacrat juridic”.

  1. Orașul portuar Berdyansk a fost ocupat de trupele ruse de mai puțin de o săptămână, dar un nou organ de presă online pro-Kremlin s-a mutat deja acolo, relatează BBC.

Compania, al cărei nume se traduce prin Frontul de Sud, face și distribuie propagandă pro-Vladimir Putin pe YouTube, pe aplicația de socializare Telegram și prin intermediul unui site web care vizează zonele aflate de curând sub control rusesc.

Site-ul de știri Frontul de Sud a postat primul său mesaj în prima zi a invaziei rusești în Ucraina, iar acum are mai mulți corespondenți.

BBC a găsit dovezi că relatările site-ului conțin falsuri și afirmații înșelătoare.

La începutul lunii martie, corespondentul Frontului de Sud a fost la locul faptei în Berdyansk și a raportat că soldații ruși ar fi dejucat un atac și ar fi ucis doi marocani implicați. Reporterul a afirmat că bărbații lucrau ca mercenari pentru Ucraina. Dar unele elemente ale videoclipului au fost regizate.

Cei doi bărbați marocani identificați în atac ar fi fost găsiți cu permisele de ședere ucrainene asupra lor.

  1. Forțele rusești și-au intensificat asaltul asupra orașului ucrainean Severodonetsk, după ce au afirmat că au capturat centrul feroviar din apropiere, Lyman, în timp ce Kievul și-a intensificat apelurile pentru armament cu rază de acțiune mai lungă din partea Occidentului.

Forțele invadatoare par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Luhansk din Donbas, unul dintre cele mai modeste obiective de război pe care Kremlinul și le-a stabilit după ce a renunțat la asaltul asupra Kievului în fața rezistenței ucrainene, scrie Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale și forțele separatiste aliate dețin în prezent controlul deplin asupra orașului Lyman, locul unde se află un nod de cale ferată la vest de râul Siverskyi Donets, în regiunea Donețk, care se învecinează cu Luhansk.

Cu toate acestea, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că bătălia pentru Lyman continuă, a relatat site-ul ZN.ua, citat de Reuters.

Sievierodonetsk, situat la aproximativ 60 km de Lyman, pe malul estic al râului, și cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, a fost supus unui asalt puternic din partea rușilor.

„Sievierodonetsk se află sub un tir inamic constant”, a postat sâmbătă poliția ucraineană pe rețelele de socializare.

Artileria rusă bombarda, de asemenea, drumul Lysychansk-Bakhmut, de care Rusia are nevoie pentru a încercui forțele ucrainene.

„Au existat distrugeri semnificative în Lysychansk”, a precizat poliția.

Guvernatorul din Luhansk a declarat vineri că trupele rusești au intrat deja în Sievierodonetsk. Este posibil ca trupele ucrainene să fie nevoite să se retragă din oraș pentru a evita capturarea, a declarat guvernatorul Serhiy Gaidai. Nu era clar dacă acestea au început să se retragă sâmbătă.

Consilierul prezidențial ucrainean, care este și negociatorul de pace, Mykhailo Podolyak a repetat sâmbătă un apel pentru livrări de lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA. Oficiali americani au declarat pentru Reuters că astfel de sisteme sunt luate în considerare în mod activ, o decizie fiind posibilă în zilele următoare.

„Este greu să lupți atunci când ești atacat de la 70 de km distanță și nu ai cu ce să ripostezi. Ucraina poate întoarce Rusia în spatele Cortinei de Fier, dar avem nevoie de arme eficiente pentru asta”, a scris Podolyak pe Twitter.

  1. Armata ucraineană a declarat sâmbătă că trupele sale au respins opt asalturi în Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în raportul său zilnic de informații că, dacă Rusia reușește să preia controlul asupra acestor zone, Kremlinul ar considera probabil că este vorba de o „realizare politică substanțială”, pe care ar putea să o folosească pentru a-și justifica invazia în fața poporului rus.

Aproximativ 90% din clădirile din Sievierodonetsk au fost avariate, a declarat guvernatorul Gaidai, 14 clădiri înalte fiind distruse în ultimul bombardament. Câteva zeci de cadre medicale au rămas în Sievierodonetsk, dar au întâmpinat dificultăți să ajungă la spitale din cauza bombardamentelor, a spus el. Reuters nu a putut verifica independent informațiile.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, au declarat că, deși forțele rusești au început atacuri directe asupra zonelor construite din Sievierodonetsk, este posibil să se lupte pentru a cuceri teren în oraș.

Președintele Volodimor Zelenski a rămas încrezător în discursul său adresat vineri seara ucrainenilor.

„Dacă ocupanții cred că Lyman și Sievierodonetsk vor fi ale lor, se înșeală. Donbasul va fi ucrainean”, a declarat Zelenski, conform Mediafax.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *