Un eveniment UNIC va avea loc la Orheiul Vechi
Organizarea evenimentelor de muzică de operă în aer liber este o sarcină dificilă, deoarece spațiul ales trebuie să ofere condiții acustice de excepție. Unicitatea festivalului „descOPERĂ” constă în faptul că vizitatorii vor putea descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit: spațiu rural, parte a Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, amfiteatrul natural al căruia asigură o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă. În plus, festivalul va reprezenta o experiență cu adevărat inedită, deoarece va îmbina armonios opera cu vinurile și gastronomia locală.
În Europa se desfășoară câteva festivaluri și concerte de operă open-air, unele având tradiții de decenii, care atrag mii de spectatori în fiecare an. Spre deosebire de Orheiul Vechi, unde canioanele și amfiteatrul au fost create de natură, evenimentele similare din lume necesită arene speciale sau construcții care creează spații favorabile pentru propagarea sunetului. Cele mai populare dintre acestea sunt:
• Chorégies d’Orange este organizat din 1860 în fiecare vară, în orașul Orange din regiunea Avignon, Franța. Reprezentațiile au loc într-un teatru antic roman, pereții și scena căruia au rămas intacte, capacitatea sălii fiind de 9000 de locuri. Marile vedete ale operei franceze și internaționale au cântat pe scena festivalului și revin cu drag la acest eveniment cultural de talie mondială.
• Arena Opera Festival din orașul italian Verona a fost inaugurat în anul 1913, când a fost organizată prima ediție pentru a comemora un centenar de la nașterea lui Giuseppe Verdi. De peste un secol (cu mici pauze în timpul războaielor mondiale), în fiecare vară unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre antice – Arena Romana se transformă într-o uriașă sală de operă în aer liber. Festivalul desfășurat pe parcursul celor trei luni de vară include concerte simfonice, operă și balet.
• Festivalul de Operă St. Margarethen din Burgenland, Austria se desfășoară într-o veche carieră romană, care în anul 2008 a fost reconstruită și adaptată pentru a putea găzdui evenimente culturale. Reprezentațiile au loc într-o zonă pitorească și monumentală, în preajma unor statui cu înălțimea de zeci de metri.
• Festivalul Avenches Opera este unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Elveția. Evenimentul se desfășoară într-un amfiteatru roman, care în antichitate găzduia lupte ale gladiatorilor cu un public de peste 16.000 de persoane. De 22 de ani acesta a devenit locul de întâlnire al pasionaților de operă, care revin în fiecare vară la festivalul în aer liber.
• Opera Nights Hunedoara – cel mai mare festival de operă din România, este un eveniment relativ tânăr, prima ediție fiind organizată în anul 2011, dar se bucură de un mare succes. Spectacolele se desfășoară în decorul oferit de Castelul Corvinilor din Hunedoara și de Esplanada Lapidarium de la poalele Cetății Deva, iar biletele pentru cele 5 nopți ale festivalului se epuizează imediat.
Vino și „descOPERĂ” primul festival de muzică clasică în aer liber din Moldova, unde poți asculta perle ale muzicii universale așa cum nu le vei mai auzi niciunde!
Spectacolele din cadrul festivalului „descOPERĂ”, dirijate de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria, vor fi susținute de 14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor.
Pentru informații sumplimentare despre festivalul „descOPERĂ” accesați http://www.descopera.co/ sau pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1622531674738545/
Biletele pentru primul festival de operă în aer liber pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” la Eco-Resort Butuceni, pewww.biletonline.eu și pe www.iticket.md.
Timpul.md