Justiție

Un fost polițist de frontieră și un membru al unui grup infracțional – trimiși pe banca acuzațiilor: Au ajutat cetățeni ucraineni să intre ilegal în Moldova

Un fost polițist de frontieră și un membru al unui grup infracțional au fost trimiși pe banca acuzaților, pentru că au facilitat bărbații din Ucraina să intre ilegal în Republica Moldova, scrie Realitatea.md.

Cei doi învinuiți sunt din Briceni și au vârste de 27 și 30 de ani. Unul din aceștia era polițist de frontieră, în cadrul unui sector din nordul Moldovei, care însă a fost eliberat din funcție în faza primară a investigațiilor. Acesta era responsabil de aplicarea ștampilelor în pașapoartele pasagerilor și introducerea datelor lor în sistemul informațional. Angajatul avea ca sarcină să legalizeze traversarea frontierei de către bărbații din Ucraina, care intrau în Moldova în afara punctelor oficiale de trecere a frontierei.

Procedura însă, avea loc după ce al doilea învinuit – unul din organizatorii grupului infracțional – identifica solicitanții ucraineni și le da indicii pentru ocolirea controlului de frontieră. Ulterior intrării în Moldova prin regiunea Briceni, în octombrie 2022, cetățeanul ucrainean care a colaborat cu autoritățile a fost cazat la un hotel din Edineț, pentru perioada necesară legalizării intrării lui în țară, în scopul continuării călătoriei spre Uniunea Europeană. Pentru serviciul ilegal prestat, învinuiții au perceput taxa de 4.300 USD.

Cei doi nu-și recunosc vinovăția. Potrivit Codului penal, organizarea migrației ilegale se pedepsește cu amendă de până la 67.500 lei sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *